Zdrava zabava (Univerzitetna športna zveza Maribor)

Zdrava zabava (Univerzitetna športna zveza Maribor)

  Univerzitetna športna zveza Maribor, ki deluje pod geslom ZDRAVA ZABAVA je bila ustanovljena leta 1998 kot zveza študentskih športnih društev, ki delujejo na področju Maribora. Hkrati s ustanovitvijo so ji bile s strani Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM) zaupane pristojnosti in odgovornosti za organizacijo in izvajanje študentskih interesnih obštudijskih dejavnosti na področju športa. To je bilo storjeno s koncesijsko pogodbo. Glavni namen delovanja UŠZM, skupaj s članicami, je priprava in izvajanje športnih programov v veliki meri namenjeni študentkam in študentom v Mariboru. Osnovna lastnost teh programov je njihova atraktivnost in dostopnost, tako da se vanje vključuje čim večje število študentov. Na tak način poskušamo omogočiti aktivno športno udejstvovanje in pridobivanje novih znanj s področja športa čim širšemu krogu študentov, pa tudi ostalim.

  Širok spekter našega programa sestavlja:

  - Rekreacija – možnost rekreacije za vse člane, ki imajo na razpolago različne športne panoga, ki se izvajajo večinoma v športni dvorani Vrbanska (košarka, odbojka, mali nogomet, badminton, speedminton, namizni tenis, skupinska vadba,borilne veščine,), v poletnih mesecih pa je članom na voljo rekreacija tenisa in odbojke na mivki v Športnem centru Galič.

  - Študentska športna tekmovanja – pod okriljem ZDRAVE ZABAVE se odvijajo študentske lige in turnirji v dvoranskih ekipnih in posamičnih športnih panogah (košarka, mali nogomet, odbojka, badminton).

  -Množično-rekreativne prireditve - ZZ Nesov tek, ki se ga udeležuje vsako leto več tekačev – okoli 1100; ZZ-rolano mesto - parada rolanja po mestnih ulicah, edinstvena prireditev, ki se je je leta 2009 udeležilo več kot 850 ljubiteljev rolanja ter ZZ Festival Športa - mesec brezplačnih športnih aktivnosti (oktobra), ki je namenjen predstavitvi programov ZDRAVE ZABAVE, ki se izvajajo skozi vse leto.

  -Športne šole in tečaji – le-te bi lahko razdelili na dva dela. Prvi del, kjer gre za strokovno usposabljanje in tečajniki prejmejo naziv vaditelj oz. učitelj (npr. smučanja, plavanja, boardanja, aerobike,…), drugi del pa ponuja udeležencem seznanjanje z osnovami oz. nadgradnjo pri določenih športnih panogah (npr. tečaj rolanja, smučanja, plavanja, potapljanja, jadranja,…)

  -Avanture – Avanture so enodnevne in večdnevne programi, ki so namenjeni avanturistom oziroma tistim, ki hočejo iz sebe iztisniti prav vse, kar se iztisniti da. Eni ljubijo adrenalin, drugi višino, visoko v zraku ali globoko pod zemljo se nekaterim šele sprosti dih. Enostaven recept za pestro preživljanje prostega časa.

  -Izposojevalnica športne opreme - izposoja opreme pri ZDRAVI ZABAVI je zagotovo najcenejša v našem mestu. Na voljo so vam snowboardi, vezi in bootsi, smuči, palice in pancerji, pa tudi snežne tube, sanke ter rolerji z vso zaščitno opremo. Cene izposoje so nižje za člane Zdrave zabave!

  -Omogočanje cenejšega dostopa, za vključevanje športnih programov, ki jih pripravljajo drugi (npr. študentske smučarske vozovnice, karte za fitnes in savne, akcijske prodaje športnih izdelkov, popusti v trgovinah s športno opremo...)

  -Organizacija študentskih tekmovanj:

  - državna univerzitetna prvenstva

  - evropska univerzitetna prvenstva

  - svetovna univerzitetna prvenstva