Založba Goga

Založba Goga

    Založba Goga je bila ustanovljena decembra 1998 pod okriljem Društva novomeških študentov (DNŠ). Januarja 2000 je izšla prva knjiga, odprli smo knjigarno in kavarno na Glavnem trgu.

    Objavljamo predvsem sodobno leposlovje – romane, zbirke kratkih zgodb, poezijo in esejistiko domačih in tujih avtorjev in avtoric. Naši avtorji so prejemniki številnih nagrad, njihove knjige se prevajajo v mnoge evropske jezike.

    V Knjigarni Goga od pomladi do jeseni organiziramo pogovore in dogodke z domačimi in tujimi gosti, poletje pa je v znamenju festivalov – najprej Rudija Potepuškega, festivala uličnega gledališča, sledijo Novomeški poletni večeri, ki so preplet literarnih in glasbenih dogodkov. Avgust zaključujemo z mednarodnim festivalom kratke zgodbe Novo mesto short, na katerem podelimo nagrado novo mesto za najboljšo slovensko zbirko kratke proze preteklega leta.

    Vpeti smo v mednarodno založniško dogajanje in v številne evropske projekte, med drugim že več let vodimo projekt Reading Balkans, ki omogoča kroženje balkanskih avtorjev po rezidenčnih hišah in njihovo promocijo v tujini.

    Goga je prav gotovo ena najbolj profiliranih slovenskih založb; z literarno rezidenco, festivali in knjigarno, pa tudi pomembno kulturno središče na Dolenjskem.