Čuda UNESCOove baštine: Hrvatska: raskrižje civilizacija

  • Kdaj: 11.6.21 ob 15.00
  • Kje: HTV 1
  • Epizoda: 6
Posljednja epizoda dokumentarne serije o svjetskim ljepotama pod zaštitom UNESCO-a, o nekim od najvažnijih kulturnih čuda čovječanstva, nezaobilaznim kulturnim dobrima koja bi svaki čovjek trebao jedanput u životu posjetiti, predstavlja Hrvatsku.
Hrvatski identitet je tijekom cijele svoje povijesti obilježen utjecajem različitih povijesnih razdoblja i carstava koja su ga okupirala. Kao pravo kulturno raskrižje, zemlja je bila pozornicom rimskih, bizantskih, mletačkih, ugarskih i francuskih osvajanja te još nosi njihove tragove. Danas je sudionica zajedničke europske povijesti.
Kroz Čuda UNESCO-ove baštine koja se nalaze na području Hrvatske ispripovijedat ćemo bogatu povijest zemlje s više lica. Višestruki kulturni identiteti koji je nastanjuju ostavili su izvanrednu spomeničku ali i nematerijalnu baštinu.
Od drevnog Poreča do samostalnog Dubrovnika, preko rimske Dioklecijanove palače u Splitu ili pak tvrđave Svetog Nikole koja se gordo izdiže iz Jadranskog mora, polazimo u osvajanje vremena na raskrižju civilizacija.