Dober dan, Koroška

  • Kdaj: 16.4.19 ob 11.25
  • Kje: TV Maribor
  • Žanr: oddaja slovenskega sporeda ORF Kärnten
14. april ima v kolektivnem spominu koroških Slovencev značilni pomen, kajti leta 1942 je na ta dan bilo iz Koroške v nemška prisilna in tudi koncentracijska taborišča pregnanih okoli 300 družin. Ta dogodek je sprožil hude travme. Proti pozabi in za kulturo spominjanja se zavzema taboriščni odbor Ravensbrück-Auschwitz, ki je skupno s predsednikom RS, Borutom Pahorjem že četrtič vabil na medgeneracijske pogovore v predsedniško palačo. Med udeleženci pogovora so bili tudi dijakinje in dijaki Slovenske gimnazije v Celovcu.
Na cvetno nedeljo odnesejo otroci in odrasli k maši za blagoslov butare ali presence ali prajtelje. Vsaka dolina Rož, Podjuna in Zilja ima drugo tradicijo izdelave prajtelja ali presenca in tudi običaji, ko se prajtelj spet prinese domov, se od doline do doline razlikujejo.
V Pliberku so že 16.leto po vrsti pripravili praznik šunke. Krono cesarja podjunske šunke 2019 si je po izboru strokovne žirije in publike letos nadel Wolfgang Stefitz z Metlove.
S pesmijo, z anekdotami in pogovorom so Modrijani s koncertom "Modrijani osebno" v kulturni dom Pliberk pričarali pravo domačo in prijetno vzdušje.
http://slovenci.orf.at

Podobne oddaje: