Dober dan, Koroška

  • Kdaj: 26.3.19 ob 11.25
  • Kje: TV Maribor
  • Žanr: oddaja slovenskega sporeda ORF Kärnten
Pred 60imi leti, 19. marca 1959, je stopil v veljavo manjšinsko šolski zakon za Koroško. Kakšno je stanje manjšinskega šolstva na Koroškem danes, kako se je razvilo in kakšni so izzivi za prihodnost je vbilo v žarišču simpozija, na katerega je vabila koroška direkcija za izobraževanje skupaj z manjšinskošolskim oddelkom.
"Beg možganov" vpliva tudi na demografski razvoj na območjih, kjer živi slovenska narodna skupnost. "Začinjena miza", stalnica SGZ mladine, je tokrat nagovorila kritične duhove v prostorih Kluba slovenskih študenteov in študentk v Gradcu. Tema diskusije je bila "Študij izven Koroške in morebitni razlogi za vrnitev nazaj – pro & kontra".
250 tekmovalcev iz avstrijske in slovenske Koroške je privabil jubilejni 10. Koroški pokal v alpskem smučanju. Finale je bil na Peci. Zmagala sta Simon Klemenšek in Manuela Karničar, prehodni pokal leseni medved Rožnik ostaja v Selah.
Z geslom "zopet bodo slavčki peli in ne bo veselja kraj.", so se letos na pevski reviji Koroška poje spomnili velikega glasbenega ustvarjalca Pavleta Kernjaka, hkrati pa so manjše vokalne skupine iz vseh krajev južne Ko¬roške prikazale pisano in predvsem mlado pevsko dejavnost na Koroškem.
http://slovenci.orf.at

Podobne oddaje: