Dober dan, Koroška

  • Kdaj: 16.10.18 ob 8.00
  • Kje: RTV Slo 3
  • Žanr: oddaja slovenskega sporeda ORF Kärnten
Za koroške rojake na begu po koroškem plebiscitu je bil na shodu v Celju 14. oktobra 1928 ustanovljen prvotni skupni Klub koroških Slovencev. S slovesno akademijo so v Mariboru počastili 90.obletnico Kluba koroških Slovencev, ki deluje v Mariboru in Ljubljani. Srečala pa so se društva "Slovensko-avstrijskega prijateljstva".
Film: "Etiopija / Amasegenalo – Hvala!"
Resnične zgodbe, o prisrčnih ljudeh, ki so zaznamovani z bolečino in velikim upanjem. Jože Andolšek
Režija: Ivan Klarič, montaža: Valentin Čertov
Pred letom dni se je snemalec in režiser Ivan Klarič lotil uresničevanja zamisli, da bi posneli prerez projektov, ki jih spodbuja, podpira in spremlja profesor verouka na Slovenski gimnaziji, salezjanec Jože Andolšek v Etiopiji že nad dve desetletji.
Tako je nastal zanimiv 23 minutni prikaz, ki predoči vse od številnih dobrotnikov podprte dejavnosti, kot so: pomoč najbolj potrebnim na obrobju glavnega mesta, pomoč v družinski stiski, gradnja šol, zdravstveni projekti, botrstvo, kmetijski projekti, boj proti trgovanju z ljudmi itd.
S to dokumentacijo je profesor Andolšek sprožil na šoli tudi letošnjo jesensko dobrodelno akcijo, ob kateri se dijakinje in dijaki odpravijo prostovoljno od hiše do hiše in prosijo ter zbirajo za vrstnike v Etiopiji sredstva za en topel obrok na dan.
http://slovenci.orf.at

Podobne oddaje: