Komšije, TV serija

  • Kdaj: 17.5.18 ob 22.00
  • Kje: RTS
Platonov idealistički koncept o takvom državnom uređenju u kome će najmudriji biti na vrhu piramide, nesumnjivo je već tada doveo u vezu elitu i moć upravljanja.
Problem elita tokom duge istorije razvitka civilizacije neprestano je razmatran u okvirima društvenih sistema, koji su, više ili manje, odražavali tenziju između onih koji vladaju i onih kojima se vlada, što je kasnije u svetlu klasne teorije Marks jasno formulisao kroz rečenicu, "Istorija svakog dosadašnjeg društva jeste istorija klasnih borbi".
Ali pitanje i problem elita, osim što u epicentar uvodi pojam moći, pokreće i pitanje strukture društva koje regrutuje elitu, formuliše kriterijume za njeno nastajanje i stvara mehanizme koji joj omogućuju legitimitet. Bilo da se radi o klasičnim teorijama elita ili klasnim teorijama, jasno je da pojam elite kompleksan, a model koji je davno postavio Platon, u kontekstu vremena u kojem živimo, gotovo utopijski.
O problemu elita danas i o tome mogu li oni koje odlikuje "izvrsnost" da budu i "istaknuti" u emisiji "Vidik" govore istoričar Milan Ristović, pisac Srđan V. Tešin i filozof Ivan Radenković.
Urednice emisije su Jasmina Vrbavac i Marija Nenezić.
 

Podobne oddaje: