Slovensko ljudsko gledališče Celje

Slovensko ljudsko gledališče Celje

  V Slovenskem ljudskem gledališču Celje smo 6. decembra 2015 praznovali 65-letnico profesionalnega delovanja. Gledališče je bilo ustanovljeno 6. decembra 1950, ko je MLO Celje izdal odločbo o ustanovitvi mestnega gledališča. Prva premiera poklicnega ansambla je bila 17. marca 1951, in sicer uprizoritev Mire Puc-Mihelič Operacija v režiji Toneta Zorka. Prva in edina zaposlena igralka v sezoni 1950/51 je bila Nada Božič.

  Za nami je petinšestdeset ustvarjalnih let, vzponov in padcev, malih in velikih zmag, po naših deskah so se sprehodila številna velika imena slovenskega gledališča ter zapisala ime SLG Celje v gledališko zgodovino. Tako sta med igralci SLG Celje kar dva dobitnika Borštnikovega prstana – Janez Bermež (1998) in Anica Kumer (2003), ki sta bila v našem gledališču zaposlena do svoje upokojitve. Leta 2011 je najvišje gledališko priznanje – Borštnikov prstan prejela še Milada Kalezić, ki je svojo profesionalno pot začela v SLG Celje v sezoni 1977/78 in ostala do sezone 2002/03. Leta 2015 pa je Borštnikov prstan prejela še Ljerka Belak, ki je bila članica celjskega gledališča od 1971/72 do sezone 1993/94.

  V SLG Celje ustvarjajo vrhunski gledališki ustvarjalci, tako igralci kot režiserji in drugi sodelavci. Umetniški del sestavlja 21 profesionalnih igralcev z akademsko izobrazbo, stalna dramaturginja, lektor in upravnica, ki skrbi tudi za repertoar gledališča. Naš repertoar je zmeraj zelo raznolik in pester. Pokrivamo vse gledališke žanre, domačih in tujih avtorjev, tako klasična dela kot novitete.


  Predstave lahko spremljate na dveh prizoriščih, in sicer v Veliki dvorani in na Malem odru.


  V SLG Celje se zavedamo prednosti, da smo edino profesionalno gledališče v Savinjsko-Šaleški regiji. Ob domišljenem in raznolikem repertoarju se poskušamo še dodatno vključiti v širšo lokalno skupnost. Organiziramo dan odprtih vrat, gledališko vzgojo, delavnice in rojstne dneve za otroke, razstave in drugo. Vse naše dejavnosti opravljamo z veseljem, predvsem pa zelo profesionalno, saj se nam zdi pomembno, da gledalce vzgajamo že od malih nog in da smo tudi sami aktivno vpeti v širšo lokalno skupnost.


  Letno nas obišče 45 tisoč obiskovalcev, ki si ogledajo okoli 170 predstav domačih in tujih gledališč v SLG Celje ter 60 predstav na gostovanjih po vsej Sloveniji in v tujini. Naše ključno vodilo v vseh teh letih je zadovoljno občinstvo, zato se bomo še naprej trudili, da se bo o nas govorilo le v presežnikih.