Slovenski tolkalni projekt

  Pisana barvitost tolkalnih zvokov ter atraktiven program. To je SLOVENSKI TOLKALNI PROJEKT.

  Še kot študentje so leta 1999 pripravili prvi koncert, ki je pokazal želje po iskanju neznanega, najboljšega, svežega, po iskanju samosvojega.

  V tem času so tolkalci Barbara Kresnik, Marina Golja, Matevž Bajde, Damir Korošec, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger in Dejan Tamše koncertirali na številnih odrih doma in na tujem, in sicer v Španiji, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Hrvaški, Črni gori, Češki, Litvi in Južni Koreji. Glasbeni abonmaji v velikih in bogato opremljenih dvoranah, prisrčne ter humorne glasbene matineje v skromnih avlah šol, strogi državni protokoli, fantastični gostje, muziciranje na ulici in mnogo drugih, tudi nenavadnih, zgodb prinaša dosedanje delo skupine.

  Bilanca 20.letnega dela je okoli 260 izvedenih skladb, med katerimi je veliko napisanih prav za SLOVENSKI TOLKALNI PROJEKT. V uradno evidenco bi težko določili, koliko ton tolkal so v tem času prenesli, koliko tolkal so popravili ali jih celo naredili sami.

  Uradno pa so za svoje delo leta 2013 prejeli Župančičevo nagrado, leta 2014 pa nagrado Prešernovega sklada.

  Vedno močneje jih združuje in vodi želja po kakovostnem komornem muziciranju in raziskovanju tolkalnih zvokov. Svoje poslanstvo dopolnjujejo z izvajanjem atraktivnih pedagoških koncertov za mlade, organiziranjem festivala BumFest ter aktivnim spodbujanjem slovenskih skladateljev k pisanju tolkalne glasbe. Obenem odkrivajo in producirajo sveže načine povezovanja različnih umetniških polj ter se (zavestno) odmikajo od izvedbe samo klasičnega tolkalnega programa. Vrsta uspešnih projektov v povezavi s plesom, videom, in ne nazadnje s kamnitimi skulpturami, priča o dinamični ustvarjalnosti skupine.