Skladateljska delavnica Ljubljana

Skladateljska delavnica Ljubljana

    Skladateljska delavnica je zasnovana za posameznike, ki se s skladanjem ne ukvarjajo profesionalno: amaterje, glasbene laike ali tiste, ki se z glasbo sploh še nikoli niso ukvarjali. Glasbeno predznanje in poznavanje not torej ni potrebno. Obenem je pa primerna tudi za profesionalne glasbenike, ki se bi radi preizkusili v skladanju.

    Delavnica je zasnovana na konceptu, ki v središče postavlja udeleženca in njegov ustvarjalni proces. Običajno se organizira v petih sklopih, ki so oblikovani tako, da spremljajo in usmerjajo udeležence pri ustvarjanju vse od začetne ideje do zaključne celote.

    Skladanje je pri nas še vedno predvsem v domeni akademskega izobraževalnega sistema. Misija te delavnice je omogočiti izobraževanje tistim, ki niso del tega sistema in jim ni cilj biti akademski skladatelj, ampak se z glasbo ustvarjajo prostočasno. V širšem smislu pa ima tudi vizijo spodbuditi potencialne posameznike k ustvarjanju nove glasbe in prispevanju k (amaterski ali profesionalni) raznovrstnosti na domači kulturni sceni.

    Delavnice vodi Maja Matić, skladateljica, aranžerka, pianistka in pedagoginja, ki med drugim poučuje didaktiko kompozicije in ustvarjalno glasbeno pedagogiko na akademiji CODARTS v Rotterdamu. Ukvarja se z raziskovanjem ustvarjalnega procesa in razvija lastno metodo za poučevanje (coaching) ustvarjalnega razmišljanja, ki se lahko uporablja v glasbi in v drugih panogah. V interesu ji je vpeljati ustvarjalnost v glasbeno izobraževanje in v tej smeri izobražuje tudi bodoče glasbene učitelje.