Pokrajinski muzej Celje

    Obiskati Pokrajinski muzej Celje ne pomeni samo ogledati si imenitne razstave v Knežjem dvoru in Stari grofiji. Pri nas boste v Knežjem dvoru stali pri originalnem Decumanusu Maximusu iz antične Celeie in predstavljali si boste, kako so mogočne rimske legije pred 1700 leti slavnosto korakale v takratno mesto. Primerjali boste lahko današnje novce z novci kneza Friderika II. Celjskega iz 15. stoletja, nadeli si boste lahko šlem, v roke vzeli ščit in sabljo in podoživeli, kako so se urili za vojščake v poznem srednjem veku. V grobnici Celjskih boste ugotavljali, zakaj so lobanje mogočnih grofov in grofic ter knezov in kneginj tako majhne.

    V Stari grofiji se boste sprehodili skozi čas od poznega srednjega veka do 20. stoletja. Leže boste lahko občudovali znameniti Celjski strop in poskusili ugotoviti, kako je slikarju uspelo ustvariti tako mogočno (danes edinstveno v Evropi) slikarijo. Pohištvo, portreti, posodje in drobni vsakdanji predmeti vam bodo sporočali, kako je živelo meščanstvo v širši Celjski regiji. Ob zemljevidu in predmetih, ki jih je pred 87 leti s potovanja okrog sveta prinesla Celjanka (popotnica, posateljica, poliglotka) Alma M. Karlin, se boste navduševali nad pogumom in vztrajnostjo drobne ženske. Kako so na podeželju živeli v 60-letih 20. stoletja boste spoznali ob etnološki zbirki, navdušeni pa boste tudi nad umetelno izdelanim orožjem, ki so ga vojščaki in poveljniki pogumno nosili za pasom od 15. do 20. stoletja.

    V Pokrajinskem muzeju Celje lahko ob spoznavanju bogate zgodovine našega prostora, praznujete in nazdravite ob rojstnem dnevu ali pomembni obletnici, udeležite se lahko predavanja v dvorani Barbare Celjske, prisluhnete koncertu baročne ali renesančne glasbe v dvorani pod znamenitim Celjskim stropom, kjer lahko svoji navesti ali ženinu, pogumno izrečete znameniti DA.

    Veseli bomo vašega obiska in skupnega druženja.