KUD ART STAYS

    Kulturno umetniško društvo Art Stays je leta 2005 ustanovila skupina posameznikov z namenom razvoja in promocije predvsem vizualne umetnosti, preko aktivnosti in dogodkov namenjenim razvoju sodobne umetnosti na Ptuju in v tujini.

    Art Stays je danes ena najzanimivejših organizacij v Sloveniji, saj gosti skozi leto program razstav v dveh razstaviščih, umetniške rezidence in organizira Festival sodobne umetnosti, ki je osrednji vizualni dogodek v širši regiji vse od leta 2003.

    Festival sodobne umetnosti Art Stays prinaša na Ptuj in v okolico vrhunsko produkcijo domačih ter tujih umetnikov, od najperspektivnejših mladih umetnikov do velikih imen sodobne umetnosti, kot so Ai Weiwei, Yoko Ono, Monira Al Qadiri, Gilbert & George, Jake & Dinos Chapman, Edward Burtynsky, Ivan Navarro, Allora & Calzadilla, Koen Vanmechelen, Hannah Collins, Ilona Nemeth, Jordi Alcaraz, Perino & Vele, Fernando Prats, Tiffany Chung, Gigi Scaria, Regina Jose Galindo, Grace Weir in mnogi drugi. Spada med najpomembnejše predstavitve sodobne, predvsem likovne umetnosti v Sloveniji in v tem delu Evrope, ter je postal referenčni dogodek za številne mednarodne galerije, muzeje, fundacije in seveda umetnike.

    Poleg mednarodnega festivala sodobne umetnosti, ki je postal največji tovrstni dogodek v Sloveniji društvo organizira skozi celo leto razstave v lastnih in drugih razstaviščih, delavnice, predavanja, video večere in druge dogodke povezane s sodobno umetnostjo. Ker pa verjamemo da svet stoji na mladih organiziramo tudi delavnice in vodene "obiske" razstav za najmlajše.