Hiša otrok in umetnosti

  HIšA OTROK IN UMETNOSTI je sodoben kulturni center za otroke in mladino, ki v njej razvijajo svojo ustvarjalnost in senzibilnost. Kulturna vzgoja se pri nas uspešno izvaja že od 2001. V Hiši se otroci družijo z doma in mednarodno priznanimi lutkovnimi ustvarjalci, ki svoje delo ves čas razvijajo v dialogu z otroki in ga na ta način preverjajo. Kot raziskovalci umetnosti in odnosov ves čas snujejo nove oblike komunikacije na način gledališča. Poleg že znanih oblik družinskega gledališča, umetniških laboratorijev, ki jih lahko vidite tudi drugod, pa lahko samo v hiši prisostvujete posebni obliki gledaliških razstav-predstav, ki združujejo interaktivno izkustveno gledališče in umetniško instalacijo, v katerih obiskovalci postanejo igralci in raziskovalci. V programih zasledujemo tako sodobne gledališke forme kot tudi moderne vzgojno-izobraževalne pristope. Upoštevamo vse poglavitne principe gledališke pedagogike in vključujemo prvine doživljajske pedagogike

  Omenjene raziskave so tako obrodile interaktivne predstave v okviru programskega sklopa Izkustveni labirint umetnosti, ki tvorijo vse večji del našega repertoarja. Prvi, Stari hiši št. 3, gledališkemu raziskovanju poetike zgodb Ele Peroci je sledila interaktivna gledališka etno- lutkovna igralnica V deželi prstnih lutk. Po druženju s poezijo na Prešerni poti in potovanju v preteklost- Emonska pot, kjer gre za ambientalno izkustveno gledališče, smo se odpravili na sprehod po našem telesu na način umetnosti – Srce in popek. Za november pa že najavljamo novo umetnostno dogodivščino: Kamišibaj, skrivnost dežele vzhajajočega sonca.

  Prav po teh projektih Hiša postaja vse bolj prepoznavna in cenjena. Predstave imajo odlične odzive pri občinstvu, pri strokovnih delavcih v vrtcih in šolah, kot visoko strokovno in umetniško pripravljeni žlahtni primeri na področju kulturno umetnostne vzgoje in pri gledališki stroki, ki v center interesa sodobnega lutkovnega gledališča postavlja prav nove oblike doživljajskega gledališča Hiše otrok in umetnosti.

  Več o naših vsebinah najdete na

  • 26 Sobota
   September, 2020
  LG Fru-Fru: O belem mucku, ki je bil čisto črn
  ob 10.00
  Lutkovna predstava
  LG Fru-Fru: O belem mucku, ki je bil čisto črn
  Hiša otrok in umetnosti, Komenskega 9, Ljubljana