Teharski plemiči - Celjska opera

Teharski plemiči Benjamina Ipavca - prva slovenska zgodovinska opera ponovno na odru ...

Eden največjih celjskih kulturni projektov v zadnjih 100 letih, Ipavčeva opera Teharski plemiči v produkciji Društva ljubiteljev umetnosti Celje, se s tremi predstavami v SLG Celje (9., 10. in 11. januar) ter prvim gostovanjem na odru Kulturnega centra Rogaška Slatina (16. in 17. januar) vrača na odre.

Monumentalen projekt, ki je pod svoje okrilje združil več kot 100 sodelujočih posameznikov ter številne partnerje, je bil na odru SLG Celje premierno uprizorjen novembra 2008. Izjemen odmev publike in navdušene kritike so tako na pot pospremile všečno trodejanko izpod peresa šentjurskega skladatelja Benjamina Ipavca, ki šteje za prvo slovensko opero z zgodovinsko snovjo. Po letu 1892, ko je bila opera krstno uprizorjena v Ljubljani in 1895, ko so bili uprizorjeni v češkem Brnu, so se Teharski plemiči po 103 letih zmagoslavno vrnili na slovenske odre. Obenem gre za prvo lastno operno produkcijo v knežjem mestu, pod katero so se podpisali celjski umetniki režiser Miha Alujevič, dirigent Simon Dvoršak, koreografinja Goga Stefanovič Erjavec, zborovodja in producent Gregor Deleja, scenograf Matija Kovač in kostumografka Darja Vrebac. Obsežno sceno so izdelali na Srednji šoli za gradbeništvo Šolskega centra Celje.
Naslovne vloge so prevzeli celjski operni solisti Andreja Zakonjšek Krt (Marjetica), Martina Zapušek (Jerica), Matjaž Stopinšek (Ivan), Boštjan Korošec (Urh, grof celjski), brežiški basist Janko Volčanšek (Pengar), stransko vlogo romarja je prevzel mlad celjski solist Miha Hliš, govorni vlogi pa sta si razdelila starosta celjskih igralcev Borut Alujevič (Valentin) in Marko Grad (glasnik). V Orkestru Društva ljubiteljev umetnosti Celje igrajo dijaki, študentje in profesorji glasbenih šol iz Celja, Žalca in Šentjurja, zbor sestavljajo sedanji in nekdanji dijaki I. gimnazije v Celju in Gimnazije Celje – Center, plesni del predstave pa oblikujejo plesalke in plesalci Plesnega foruma Celje.

Dodatne informacije: 041 708 945, gregor.deleja@gmail.com

Vir: Društvo ljubiteljev umetnosti Celje, Napovednik.com