Kralj Artur in Sveti gral, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice

komedija

Kralj Artur in Sveti gral, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, komedija
Kulturni dom Stična
Moja pesem zanosna poje
o možu dveh ljudstev.
Bil je Rimljan in Britanec.
Kralj in pravičen vladar
branilcev Velikega zidu.
- keltska pesem iz 6. st. n. š.

Monty Python
KRALJ ARTHUR in SVETI GRAL
komedija

Režija: Gregor Čušin
Igrajo: KOšir, Bifti, Fronzi, Klemenc, Vid, Robi in Neja
Pa tudi: Urška, Ana, Olja, Jeruša, Petra, Klemen, Iztok, Žiga, Matic, Kuc in morda še kdo
Po vsem svetu je dobro znana legenda o kralju Arturju, vodji, ki se je s pomočjo vitezov okrogle mize boril proti Anglosasom ob koncu petega in v začetku šestega stoletja. Obstaja celo legenda, ki zatrjuje, da Artur ni umrl, ampak so ga le magično uspavali. Tako naj bi se vrnil in nadaljeval svoja dobra dela. V več sto letih se je zgodba o kralju Arturju v številnih različicah mnogokrat ponovila. Zgodovinska dejstva jo kljub temu označujejo za mit, vendar pa so v 20. stoletju pricurljali dokazi o tem, da je kralj Artur več kot le legenda.

V času, ko je tako zelo popularna Da Vincijeva Šifra in iskanje svetega grala, se je tega poslanstva v gledališkem delu Kralj Artur in sveti gral lotil tudi igralec, prevajalec in režiser Gregor Čušin. In tako so po njegovi zamisli zablesteli »odštekani vitezi v šolskih copatkah« in na Čufarjevem odru izvrstno odigrali "film", v katerem igra približno 17 igralcev (število statistov namreč variira).

Predstava ima v žepu tudi že skoraj vse možne slovenske gledališke nagrade: leta 2006 je prejela Čufarjevo plaketo na 19. Čufarjevih dnevih, junija 2007 je na Srečanju gorenjskih komedijantov Klemen Košir prejel nagrado za glavno vlogo Kralja Arthurja. Septembra leta 2007 je na 46. Linhartovih srečanjih predstava Kralj Artur in sveti gral kraljevala kar z dvema Matičkoma, nagrado za najboljšo predstavo v celoti, za najboljšo stransko vlogo oz. več stranskih vlog Vida Klemenca. Z visoko povprečno oceno 4,81 je zmago slavila tudi na 15. Novačanovih dnevih, oktobra 2007 v Trnovljah pri Celju.

"Moji vitezi, po zakonu ste svobodni. Toda dom, ki ga iščemo, ni v neki daljni deželi. V nas samih je in v naših dejanjih tega dne! Če je naša usoda, da pademo v današnji bitki, naj se zgodi. A zgodovina naj pomni, da smo jo izbrali sami kot svobodni možje!" se glasi Arturjev nagovor vitezom pred odločilno bitko s Sasi na griču Badon.


Kulturni dom Stična, 6.12. 2008 ob 19.00

Vir: KD Stična, Napovednik.com

Zemljevid