Nagrajenke Majskih salonov 2008 in 2009

Razstavljajo: Irena Jeras Dimovska, Bojana Križanec in Lucija Stramec

"V času Majskega salona 2010, ki bo letos postavljen v Galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec od 21. maja do 22. junija, bo v Ljubljani v Galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, Komenskega 8, od 6. maja do 28. maja 2010 postavljena razstava treh nagrajenk Majskih salonov 2008 in 2009. Z novejšimi deli se bodo predstavile Irena Jeras Dimovska, Bojana Križanec in Lucija Stramec.

Irena Jeras Dimovska se predstavlja s figuralnim slikarstvom. S poenostavljenimi, nežno občutenim in včasih barvno monokronimi, drugič komplementarno zasnovanimi platni s svetlobnimi poudarki na figuri posreduje opazovalcu vznemirljiv motiv z erotičnim pridihom.
To so podobe ženskega telesa v popolni igrivosti, svobodi, intimi in razmišljanjih.

Bojana Križanec je postavila na ogled svoje kiparsko- keramične skulpture v tehniki glazirane raku keramike, ki so večinoma nastale v času njenega bivanja v Parizu v Cite de Arte.
Postavitev je poimenovala Bolj črno kot belo in je njena kontinuiteta postavitve izpred treh let z naslovom Črno, ne belo. Svoje skulpture sestavlja v določene kompozicije, ki tako tvorijo smiselno celoto, ki jim v značilnost keramičnega objekta vtisne ostre izjave kot pripadnica angažiranega slikarstva. Ta pristop ji omogoča, da gledalec v obhodu objekta dojema dva obraza in pogleda in da mu nekaj vedno ostane skrito očem.

Lucija Stramec je postavila na ogled slike iz njenega že predstavljenega ciklusa z naslovom Fluid v javorjevem vrtu. Umetnica raziskuje delno abstraktno pojavnost drevesa v svetlobnih odtenkih, s katerimi ustvari gledalcu vtis nežnosti, občutljivosti in miline narave, kar nas spomni na romantično slikarstvo 19. stoletja. Presvetljenost njenih platen doživimo kot občutek zasanjane lepote neskončnega toka narave, kar deluje povezujoče. To občutimo kot fluid, kot pretok med naravo in človekom in kot komunikacijo med gledalcem in sliko Lucije Stramec."

(Peter Vernik, predsednik ZDSLU)Razstava bo na ogled v Galeriji ZDSLU
vsak delovni dan, od ponedeljka do petka
med 10. in 18. uro do 28. maja 2010.


Galerija ZDSLU
Komenskega 8
1000 Ljubljana
tel: 01 433 04 64
e-mail: zdslu@zveza-dslu.si

Vir: Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, Napovednik.com

Zemljevid