Bešamel: Skoraj nič novega

  • Kaj: Glasbeno-gledališki kolaž
  • Kdaj: petek, 3.12.2021 od 20.00 do 21.00
  • Kje: Škuc, Ljubljana
  • Prireditelj: Barbara Ribnikar
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Duo Bešamel sestavljata igralka Barbara Ribnikar in pianist Joži Šalej. V glasbeno-gledališkem kolažu "Skoraj nič novega" sta svojim avtorskim verzom in glasbi primešala odlomke iz del Fernanda Pessoe, slovensko ljudsko pesem, melodijo Kurta Weilla ter ščepec Evripidovega Hipolita.
Lirični kabaret, ki prepleta motive človeškega hlastanja za novimi informacijami, produkti in doživetji, sta prvič odpela in odigrala leta 2019. Nato sta ga posodabljala v dialogu z različnimi prostori izvedbe in razmerami v družbi. Predstava/koncert je hvalnica človeški ustvarjalnosti, hkrati pa tudi počitku in premisleku.
Se najpomembnejši dogodki v naših življenjih zgodijo zunaj ali znotraj nas?

"Če nimam drugih vrlin, imam vsaj neprestano novost osvobojenih občutkov."
Fernando Pessoa

glas: Barbara Ribnikar
el. klavir, glas: Joži Šalej

zunanje oho: Zala Sajko
fotografije: Jože Svetičič (1, 2) in Ksenija Mikor (3)


Dogodek je finančno delno podprt s strani Mestne občine Ljubljana. Za vstop potrebujete dokazila o izpolnjevanju PCT pogoja in primerno zaščitno masko.

"Utripajoča bitja padamo v brezna ljubezni.
Krasne ideje z jasnega neba padejo v smrdljivo blato.
In cule z dojenčki iz kljunov štorkelj v mehka naročja.
Ljudje padajo z visokih mostov - eni na elastikah, drugi brez.
Mostovi padajo - eni zaradi zapuščenosti, drugi zaradi eksploziva.
Padejo politični sistemi in trupla na gomile.
Padejo imunski sistemi in trupla na gomile.
Jabolka padajo daleč od dreves
in drevesa vsepovsod padajo vsevprek.
Sekire padejo v med, načrti pa v vodo.
Pade kocka, pade zastor, pade meteor.
In trdni zidovi. In težki oblaki..."
Barbara Ribnikar, Skoraj nič novega

Barbara Ribnikar (1990) je diplomirala iz dramske igre in umetniške besede na Ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, izobražuje pa se tudi na različnih gibalnih in vokalnih delavnicah. Za vlogo v diplomski predstavi 'Potohodec' (Dane Zajc, režija Zala Sajko) je leta 2012 prejela študentsko prešernovo nagrado in nagrado na mednarodnem festivalu gledaliških šol Setkáni/Encounter v Brnu. Deluje kot samozaposlena v kulturi, bila pa je tudi članica Mestnega gledališča ljubljanskega in Prešernovega gledališča Kranj. Sodelovala je v nekaj več kot tridesetih produkcijah slovenskih institucionalnih gledališč in neodvisne scene.

Joži Šalej (1972) je na Ljubljanski Akademiji za glasbo absolviral iz glasbene pedagogike. Med letoma 1996 in 2006 je kot korepetitor-pianist pri predmetu Gledališko petje deloval na AGRFT. Od leta 1997 sodeluje z Uršulo Ramoveš, s katero je kot aranžer in izvajalec (vokalist, pianist, harmonikar) posnel šest zgoščenk. Kot pianist sodeluje pri več projektih Svetlane Makarovič. Od leta 2000 v slovenskih gledališčih redno sodeluje pri glasbeno-gledaliških predstavah kot korepetitor, glasbeni vodja, pianist, harmonikar, avtor glasbe... Leta 2021 je za songe v predstavi 'Čudovita' skupaj z Juretom Karasom in igralci prejel nagrado Tantadruj.

Vir: Barbara Ribnikar, Napovednik.com

Zemljevid