Cikel 1808 - Lugubre

CIKEL 1808 - LUGUBRE

Godalni kvartet ACCADÈMIA

 

PROGRAM
Nenad Firšt, JaniGolob, Dmitri Šostakovič

 

 

Petek, 19. novembra 2021, ob 19.30
Društvo slovenskih skladateljev, Kogojeva dvorana

Ob 19.00 – Predkoncertni pogovor

Moderator: Nenad Firšt

 

Godalni kvartet ACCADÈMIA

Violinistki Mojco Fortin in Beti Bratina, violistko Geo Pantner Volfand ter violončelista Zorana Bičanina je na skupno umetniško pot privedlo naključje. Srečali so se kot študentje predmeta Komorna igra pri profesorju Tomažu Lorenzu na Akademiji za glasbo v Ljubljani in leta 2009 ustanovili Godalni kvartet Accadèmia. Ansambel je hitro zorel v kakovostno izvajalsko telo, saj so že v času študija za svoje umetniško delovanje prejeli Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Poleg študija na matični akademiji so se izpopolnjevali še na seminarjih vidnih komornoglasbenih poustvarjalcev, kot so Trio di Parma, Wen-Sinn Yang, Ana Čumačenko, Nora Chastain... Po diplomi so študij komorne glasbe nadaljevali pri slovitem Carmina kvartetu, na Univerzi za glasbo in predstavljajočo umetnost v Gradcu.

Z javnim nastopanjem so začeli februarja 2010, ko so izvedli prvi celovečerni koncert. Od takrat zaznamuje njihovo delovanje nenehna kvalitativna rast, ki jih danes uvršča med programsko in interpretativno najbolj prodorne slovenske komornoglasbene ansamble. Njihovo igranje odlikuje kreativna zasnova, ki ne zanemarja pozornosti do skladateljske intence, ter virtuozna izvedba, pri kateri prizadevanje za natančno podajanje notnega teksta ne stoji na poti muzikantski razigranosti.

S svojimi nastopi navdušujejo občinstvo tako doma kot v tujini. Že leta 2010 so uspešno zastopali ljubljansko Akademijo za glasbo v okviru Slovenskega meseca na Madžarskem, s koncertoma v Budimpešti in Békéscsaba. Naslednje leto so v norveškem Berlevågu sodelovali pri izvedbi opere Heksehammeren skladatelja Ragnarja Rassmusena. Občasno so sodelovali s številnimi vidnimi solisti klasične glasbe (Mate Bekavac, Wendy Enderle-Champney, Jure Hladnik...), pa tudi s poljskim jazz saksofonistom Grzechem Piotrowskim ob predsedovanju Poljske Evropski uniji. Nastopali so v okviru različnih koncertnih ciklov in festivalov, kot so programi Glasbene mladine Ljubljanske in Glasbene mladine Slovenije, Metabonma, Echos Festival, Festival Bled, Festival Lent ter prireditve Fondazione musicale Santa Cecilia v Portogruaru. Posebno odmevno je bilo njihovo sodelovanje v abonmaju Veličastnih 7 Cankarjevega doma, leta 2017, kjer so z newyorško plesno skupino Bill T. Jones / Arnie Zane Dance Company v Gallusovi dvorani z velikim uspehom izvedli dela Schuberta in Ravela.

Poleg tega svojo virtuoznost dokazujejo na številnih tekmovanjih, bili so finalisti tekmovanja Amici della Musica v Vidmu (Udine) ter polfinalisti mednarodnega tekmovanja Festivala Bled. So zmagovalci (2015) in tretjenagrajenci (2012) Tekmovanja Primož Ramovš.

Vir: Društvo slovenskih skladateljev, Napovednik.com

Zemljevid