Muzina i.dr., tridesetletnici ob rob

  • Kaj: Predavanje, razstava in koncert
  • Kdaj: ponedeljek, 29.11.2021 od 19.00 do 21.30
  • Kje: Banketna in Rdeča dvorana, Magistrat, Ljubljana
  • Prireditelj: Sozven, društvo za sodobno glasbo
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Vabljeni na prireditev Muzina i.dr., tridesetletnici ob rob, ki se bo odvila v Mestni hiši v ponedeljek, 29.11. s predavanjem v Banketni dvorani ob 19. uri in koncertom v Rdeči dvorani ob 20.uri.

Predavanje o delovanju Muzine, ki je od svoje ustanovitve l.1991 predstavljala torišče prikaza sodobne glasbe v izvedbah glasbenikov iz domačih in mednarodnih prostorov, nadaljevanju z društvom Sirius A B in danes s Sozvenom,  je pripravil prof. dr. Matjaž Barbo.

Razen v zadnjih dveh letih Muzine (2000 – 2001), ki je z vodenjem dr. Gregorja Pompeta nadaljevala s pripravo še dveh festivalov  Muzifest, so vsa združenja delovala z vodenjem skladateljice Brine Jež Brezavšček, ki se ji je v času Muzine pridružila glasbena publicistka Mirjam Žgavec.

Po ogledu razstavljenih tiskovin, ki so še posebej v obdobju Muzine poskušale oblikovno slediti glasbenim vsebinam dogodkov, bodo obiskovalci prisluhnili koncertu ob 20. uri.

V sestavu Duo Decima delujeta Maruša Brezavšček in Felix Gutschi, mlada glasbenika in laureata mednarodnih tekmovanj. Kljub mladosti sta že vpeta v koncertno izvajanje sodobne in stare glasbe v razponu različnih zasedb. Sta predstavnika generacije, ki se izobražuje pri danes najvidnejših profesorjih izpopolnjenih izvajalskih tehnik na zgodovinskih glasbilih, področju, ki je še danes v svojem razvojnem zagonu. Zaigrala bosta tudi na t.im. Paetzold kljunaste flavte, zasnovane v 80. letih 20. stoletja, ki pritegnejo pozornost z novimi zvočnimi možnostmi in svojstveno obliko s kvadratno cevjo. Izvajalcema se bo pridružil izvrsten, mednarodno uveljavljen tolkalec Simon Klavžar.

Na sporedu so dela B. Jež Brezavšček, G. Nettija (prva izvedba v Sloveniji), L. Beria, F. Donatonija (prva izvedba v Sloveniji) in U. Rojka.

Prvi del koncerta bo vizualno z živo projekcijo sooblikovala intermedijska umetnica Stella Ivšek.

Za vstop v Mestno hišo je potrebno izpolnjevati pogoje PCT.

Koncert je podprlo Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo.

Vir: Sozven, društvo za sodobno glasbo, Napovednik.com