Halo! Kje si? v Muzeju pošte in telekomunikacij

Na razstavi, ki je na ogled v Muzeju pošte in telekomunikacij od 9. 11. 2021 do 31. 12. 2022, predstavljamo razvoj slovenske mobilne telefonije, katere začetki sovpadajo z osamosvojitvijo Slovenije. Izpostavljamo mejnike v razvoju mobilnega omrežja in novosti v tehnologiji. Pred 30 leti, ko marsikatero gospodinjstvo ni imelo niti stacionarnega telefona, si je bilo težko predstavljati, da bo mobilna telefonija v razmeroma kratkem času doživela takšen razcvet. V zadnjem desetletju pa je mobilni telefon postal nepogrešljiv pripomoček, ki je s pomočjo različnih aplikacij nadomestil številne naprave.

Razstava prikazuje razvoj mobilne telefonije od njenih zametkov do danes, tako v svetovnem merilu kot tudi v našem prostoru. Na ogled so mobilni telefoni iz različnih obdobij (NMT,GSM, pametni telefoni ...), edini slovenski prenosni telefon Wanderer, NMT bazna postaja, avtomat za nakup mobi kartic, različna dokumentacija in oglaševalski materiali, ki so plod razvoja, proučevanja in inovativnosti, ki izhajajo iz človekove želje, da z ustvarjalnostjo doprinese k izboljšavam v vsakdanjem življenju. Predvajana so tudi pričevanja o vplivu razvoja mobilne tehnologije na življenja določenih posameznikov.

Razstavo spremlja tudi istoimenski katalog, v katerem je predstavljena zgodovina mobilne telefonije ter objavljena pričevanja oseb, ki so sodelovale pri njenem razvoju.

Vir: Tehniški muzej Slovenije, Napovednik.com

Zemljevid