Škucove packarije

brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in vodstva za otroke

vsako soboto med 6. novebrom in 4. decembrom 2021, ob 10. uri dopoldne v Galeriji Škuc, na Starem trgu 21 v Ljubljani

Brezplačne vstopnice rezervirate preko telefona 01 421 31 42, 01 430 35 30 ali e-pošte info@skuc.org. Za vsako ustvarjalno delavnico je na voljo 25 mest

 

P R O G R A M

sobota, 6. november 2021, ob 10:00

LJUBO DOMA, gledališka predstava v izvedbi Mihe Arha

 

Predstava je namenjena otrokom od 4. leta dalje. Predstava traja 30 min.

Produkcija: Društvo kreativcev Tobiro in Hiša otrok in umetnosti.

Ljubo doma je nastala po knjigi za otroke, ki sta jo ustvarili pisateljica Maša Ogrizek ter ilustratorka in striparka Tanja Komadina. Glavni protagonisti knjige so Pika, Kraljevič in Sovica. Piki je v resnici ime Polona, Kraljeviču pa Rok; sta bratec in sestrica, ki se zapletata v nenehne spore, a se imata kljub temu rada. Toda selitev družine s Primorske, kjer so živeli v veliki vili skupaj z nono in nonom, v majhno stanovanje v Ljubljani je posebej za Piko zelo stresna, saj ne zapušča le vile, v kateri je živela celo življenje in ljubljenih none in nona, tudi šolo mora zamenjati. Takoj ob prihodu v Ljubljano najdeta Sovico, zavrženo plišasto igračo, ki v njuni družbi čudežno oživi. Izkaže se, da ne le, da govori, ampak je pravi leksikon, ki ve zanimive reči o zgodovini bivališč, pohištva in gospodinjskih aparatov.

 

POKUKAJMO V SVET UMETNOSTI in GLEDALIŠČE SENC, ustvarjalno delavnico in vodstvo po razstavi vodi Nevena Aleksovski

Po ogledani predstavi Ljubo doma bomo na ustvarjalni delavnici tudi sami ustvarili čisto svojo lutkovno predstavico in sicer s pomočjo senc! Najprej bomo iz kartona ustvarili lutke, različne like, hiše, drevesa, živalice, namišljena bitja ter še marsikaj drugega, kar bomo rabili za predstavico. Nato bomo skupaj s pomočjo projektorja ter naših kartonastih likov ustvarjali sence, ki bodo pripovedovale različne zgodbe in nam odkrivale čudovit svet naše domišljije. Nevena Aleksovski pa nas bo popeljala po aktualni razstavi v Galeriji Škuc.

 

sobota, 13.  november 2021, ob 10:00

MEH ZA SMEH, gledališka predstava v izvedbi dijakinj_ov SVŠGUGL

 

Predstava je namenjena otrokom od 3. leta dalje. Predstava traja 30 min.

Predstava je prirejena po igri za ročne lutke Mateja Rodeta.

Nastopajo dijaki in dijakinje 3. letnika pod mentorstvom Sonje Kononenko, Katje Virant, Tanje Špenko in Lili Epih.

Čebulov Tinček joče in joče, ne more prenehati, tudi k zdravniku noče. Pa se Pavliha odloči, da bo poiskal zdravilo, pa veste, kaj se bo potem zgodilo?

 

KOLAŽI IZ TEKSTILA, ustvarjalno delavnico vodi Nevena Aleksovski

Na delavnici bomo izdelali svoja glasbila. Pri tem bomo uporabljali material, ki bi drugače napolnil naše smetnjake: papir vseh vrst, odslužena semena, les, stari kovanci, elastike, gumbi itd. Tako lahko izdelamo preprosta tolkala in brenkala ali pa glasbilo, na katerega lahko tolčemo in brenkamo hkrati! In ko je vodilo, da je glasbilo lahko pravzaprav vse, kar oddaja nek zvok, takrat je polje ustvarjanja neskončno. Za delavnico tako potrebujete le pogum in glasbeni navdih.

 

sobota, 20. november 2021, ob 10:00

RazGIBalnica, gibalno ustvarjalno delavnico vodijo Katjuša Kovačič in Nikola Orešković/Vesna Cesar

 

Delavnica je namenjena otrokom od 5. leta dalje.

Na delavnici bomo gibalno preučili razstavni prostor Galerije Škuc. Povzpeli se bomo po zidovih, se s telesi navezali na objekte in umetnine, povaljali po tleh, skakali po stopnicah in v vsaki sobi pripravili kratek nastop. Spoznali se bomo z veščinami sodobnega plesa, cirkusa ter brazilske Capoeire.

Pridite v udobnih oblačilih za gibanje v vse smeri. Delavnica je del projekta Izrazi se 2, podprt s strani MOL in Veleposlaništva Brazilije v Ljubljani.

 

sobota, 27. november 2021, ob 10:00

KNJIŽNI VIRUS, bralni kviz za otroke vodi Tanja Matijašević

 

Kviz je namenjen otrokom od 8. leta dalje.

Knjižni virus je kviz za ljubitelje knjig, zgodb, raziskovanja lastnega znanja in bralnega razumevanja. V kratkem kviz formatu bomo razkrili tvojo stopnjo okuženosti z literaturo domačega in svetovnega prostora. Kviz bo potekal v živo, na varni fizični razdalji, ki pa bo še vedno zagotavljala jasen pretok informacij. Vaša voditeljica bo improvizatorka Tanja Matijašević. Prijave na info@skuc.org

 

ZA DEVETIMI GORAMI, pripovedovalsko delavnico za mlade pravljičarje vodi Tanja Matijašević

S pomočjo različnih impro orodij, bomo skupaj prepletali nove in poznane zgodbe, pravljice in dogodivščine.

Ustvarili bomo junakinje in junake in jih postavili v poznane pravljice ali pa bomo poznane junake povabili v naš svet. Nekatere, že poznane zgodbe, bomo pogledali skozi drugačna očala in se vprašali, kaj bi se zgodilo, če….

… bi volk babico enostavno prašal, če ima kaj za pod zob.

… bi bili Pepelkini sestri prijazni,

… bi bila moja soseda Pika Nogavička

ali pa kaj podobnega.

Pripovedovalska delavnica je namenjena vsem tistim, ki bi radi raziskali kako nastane pravljica in tistim, ki radi pripovedujete zgodbe ali pa bi se v tem radi izurili.

 

 

sobota, 4. december 2021, ob 10:00

RECIKLIRANI OKRASKI, ustvarjalno delavnico vodi Nevena Aleksovski

 

Na delavnici bomo izdelovali preproste novoletne okraske iz odpadnega materiala, ki se nam valja doma. Koščki starega kartona, rolice iz toaletnega papirja, embalaža za jajca, plastični kozarci, papirnati krožniki idr. bodo na delavnici postali pisani, bleščeči okraski, smrečice, zvončki, snežaki in še marsikaj drugega, kar nam bo popestrilo praznične dni in okrasilo dom.

 

Dogodka se udeležite le, če ste zdravi_e, nimate simptomov okužbe in niste bile_i izpostavljene_i tveganjem za okužbo z novim koronavirusom.

Za obisk prireditve veljajo pogoji PCT.  Za vstop v zaprte prostore potrebujete masko, pred vstopom si razkužite roke.

Upoštevajte priporočila NIJZ: nijz.si/sl

Hvala vsem, ki so omogočili projekt:

Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad RS za mladino,  Ministrstvo za kulturo, Javna agencija za knjigo RS,  Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana,  KUD Galerija C.C.U ., Dana, Druga violina, Slaščičarna pri vodnjaku,  Biro center, Ciciban, Cicido in Mumino

Vir: Društvo ŠKUC, Napovednik.com

Zemljevid