Gibanje užitka / Pleasure-in-Motion

Gibanje užitka / Pleasure-in-Motion

pesniško-glasbeni performans

 

poezija: Alja Adam (Slovenija)

klavir: Quentin Drouet (Francija)

 

Umetnika raziskujeta odnos med zvokom in besedo, tako, da sledita čustvom, notranji energiji, ki vznika v prostorih v katerih se srečujeta. Klavirska glasba in poezija se prepletata znotraj ekspresivnega procesa: senzorično doživljanje čustev se preliva v tok gibanja usmerjenega "na ven", v okolje. Posebno pozornost posvečata "veselju", "radosti", ki se porajata ob umetniškem (so)ustvarjanju, kot tudi širše. Pri tem se navezujeta tudi na vsebino besede "joy", ki znotraj trubadurskega pesništva opisuje duševno stanje, ki kljub prisotnosti bolečine (ali prav zaradi te), ustvarja prostor, kjer napetosti med nasprotji izginejo, se transformirajo v (kozmično) vibracijo užitka.

Alja Adam, pesnica, predavateljica in specializantka geštalt psihoterapije je na FF diplomirala iz primerjalne književnosti in sociologije kulture. Leta 2007 je na isti fakulteti doktorirala s področja študij spolov in feministične literarne teorije. V letu 2020 je zaključila četrti letnik študija na GiTi, Inštitutu za geštaltsko psihoterapijo. Objavila je štiri pesniške zbirke (Zaobljenost, 2003, Zakaj bi omenjala Ahila, 2008, Dolgo smo čakali na dež, 2015 in Privlačnosti, 2020). Njene pesmi so prevedene v štirinajst jezikov in objavljene v domačih in tujih publikacijah ter antologijah. Že več let sodeluje z JSKD kot mentorica kreativnega pisanja. V okviru inštituta Satori deluje kot terapevtka, izvaja "literarni coaching" in vodi tečaje joge. Živi in ustvarja v Ljubljani in v ekološki vasi Sončni grič (Hrvoji).

Quentin Drouet je pianist, ki se je rodil v francoskih Alpah in leta 2010 diplomiral iz klasične glasbe na Glasbeni šoli v Grenoblu. Ob strasti do glasbe je leta 2012 magistriral iz urbanistike na Univerzi Paris-Est Marne-la-Vallée. Poleg projektov prostorskega razvoja za več francoskih smučarskih središč razvija lastne glasbene stvaritve, ki jih navdihujejo čustva in potovanja. Odprt je za eksperimentalne projekte, zadnja leta je v knjižnicah, knjigarnah in na kulturnih večerih v francoskih Alpah večkrat spremljal branja književnosti. Odtenki, ritmi, harmonije, disonance, melodije, naključni toni … tišina: vse je lahko del glasbene zgodbe, v kolikor glavna namera zagotovi enotnost. Svojo poklicno pot v Franciji je prekinil leta 2020 in vpisal doktorski študij prostorskega načrtovanja na Univerzi v Ljubljani. Ob svojem doktorskem raziskovalnem projektu je odprt za razvijanje prisrčnih in vključujočih glasbenih projektov z drugimi vejami umetnosti.
  

Vir: Društvo ŠKUC, Napovednik.com

Zemljevid