DK: Preostanki

Ob odprtju bo pri vhodu v Malo galerijo potekala tudi zunanja projekcija.

DK se v svoji dolgoletni fotografski praksi, ne glede na dano temo posameznih serij, posveča predvsem konceptu pogleda in vrzeli med dejanjem opazovanja ter dejanskega videnja.

Večletno raziskovanje horizonta percepcije je avtorja pripeljala do prevpraševanja, kaj podobi dodeli vrednost in kako gledalec pristopa k razumevanju podobe. Rezultat tega raziskovanja so fotografske podobe, ki bodo prvič v seriji Preostanki razstavljene v Mali galeriji Cankarjevega doma in predstavljajo šele uvod v proces.

"V Preostankih preizprašujem, kaj vse je lahko podoba. Ali lahko neko pomensko podobo, morda celo lepoto, najdemo v zavrženih preostankih nečesa, kar je bilo nekoč namenjeno kot nosilec podobe? Posledično preizprašujem, ali je mogoče najti pomen in morda celo lepoto življenja v današnjem sodobnem trenutku, ki je zaznamovan z razkrojem vrednot ter sistemov in podsistemov, torej nosilcev tistega, čemur smo rekli človeštvo, človeška družba." DK

Skladno s sodobnim trenutkom pa DK pomena ne išče v prikazu vidnega in oprijemljivega, temveč v marginalnem in spregledanem. Kajti živimo čas, ko je življenje večinoma spregledano in odrinjeno na margino izpraznjenih procesov našega večno sodobnega trenutka.
 

O AVTORJU

DK je več kot trideset je član umetniškega kolektiva Strip Core.

Njegov ustvarjalni proces temelji na umetniškem raziskovanju, ki rezultira v globoki vizualni reprezentaciji tem s pogosto socio-političnim in socialnim predznakom. V zadnjem času njegovo raziskovanje odkriva tudi širok nabor dilem fotografskega medija. Od razmerja med subjektom in objektom do vprašanj horizonta percepcije ter raziskave razmerja med resnico in podobo, med resničnim in virtualnim ter med verodostojnim in lažnim. Izjemen opus z izvirnim vizualnim in konceptualnim pristopom k fotografiji spodbuja zavedanje dejanske resničnosti skozi vizualno pripoved, a ne skozi nemuden efekt, temveč se uspe gledalca dotakniti na bolj sublimni ravni, a zato z daljnosežnejšim učinkom.

Vir: Strip Core / Forum Ljubljana, Napovednik.com

Zemljevid