Agnieszka in Stefan: Pogoji uporabe

V petek, 5. 11. 2021, ob 19. uri vas vas Pekarna Magdalenske mreže vabi na otvoritev razstave "Pogoji uporabe" aktualnih gostov rezidenčnega programa SobaZaGosteMaribor gnieszke Antkowiak in Stefana Głowacki.

Agnieszka Antkowiak in Stefan Głowacki sta v času rezidenčnega bivanja v Mariboru razvila prostorsko instalacijo v Galeriji K18, ki se razprostira med fizičnim prostorom galerije in obiskovalkinimi_čevimi zavihki spletnih brskalnikov.


Njun projekt reflektira pojem javnega prostora kot prostora pogajanja in diskurza. Osredotoča se na posledice nadomeščanja fizične javne sfere z internetom, ki izkrivlja ustaljene načine njenega oblikovanja in dojemanja. Kljub tej tranziciji, se zdi, da so "pogoji uporabe" in druga pojavna okna na nek način sodobni ekvivalent razpravam na antični demokratični agori.


Umetnika izhajata iz predpostavke, da naše vsakdanje digitalno življenje vodijo nevidni tokovi, ki so vpisani v zasnovo vmesnikov preko katerih se povezujemo. Zdi se, da razvoj fizične infrastrukture, na katero se ti sistemi zanašajo, presega naše zmožnosti razumevanja. Intuitivni, neznani prostori v katerih se nahajamo na spletu in zunaj njega, tako načenjajo meje med razumom in vraževerjem.

 

Agnieszka Antkowiak (1990, Poljska) je diplomantka fotografije na Univerzi za umetnost v Poznanu na Poljskem (2017) in kulturologije na Univerzi Adama Mickiewicza (2014). Leta 2018 z Anastazijo Pataridze in Marto Szypulsko ustanovila kolektiv ATM. V različnih medijih pogosto ustvarja situacije, v katerih občinstvo nehote postane del scenarija. Neposredno okvirjanje ali aktiviranje publike uporablja kot material svojih umetniških del. Nezavedno sodelovanje občinstva uporablja kot medij / epistemični okvir, s katerim razkriva zamegljene mehanizme, ki oblikujejo njihove vsakdanje navade in izkušnje. S takšno metodologijo raziskuje tehnološki vpliv na človekovo nezavedno vedenje in njegovo mobilizacijo znotraj ekonomij pozornosti, vpliva in prisotnosti.


V okviru rezidence SobaZaGosteMaribor sodeluje s Stefanom Głowackim (1994, Poljska), diplomantom filma, videa, novih medijev in animacije na šoli Umetniškega inštituta v Chicagu, Il, ZDA (2018). Njegova primarna področja zanimanja so medijska arheologija, učinki digitalne mediacije na spomin in potencial video iger kot umetniških instrumentov. Z raziskovanjem zmožnosti in omejitev, ki vodijo naše interakcije s tehničnimi podobami, v svoji praksi preoblikuje film in video igre kot umetniške materiale.

 

Dogodek bo potekal v skladu z veljavnimi ukrepi za zamejitev širjenja virusa Covid-19. Za udeležbo je potrebno izpoljevanje PCT pogoja.

Vir: Pekarna Magdalenske mreže, Napovednik.com

Zemljevid