Intenzivna plesna delavnica

Intenzivna plesna delavnica z Gregorjem Luštkom

Z vami bi rad podelil vse izkušnje, ki sem jih pridobil zadnjih nekaj let v Evropi, na Kitajskem in v Afriki. So skupek nekaterih že uveljavljenih praks in veščin, med njimi: qigong, joga ter različne bodywork metode, kontakt improvizacija in mnoštvo različnih tehnik, od tradicionalnih do sodobnih principov iz ulice ter plesnih in gledaliških odrov.

Delavnica bo usmerjena na naše delovanje – na uporabo telesa kot orodja za komunikacijo. Na spoznavanje lastnega izkustva. Našega nahajanja, preko zavedanja fizičnega telesa, energije in ne-telesa.

Ukvarjali se bomo predvsem z dihanjem, funkcijo telesa, ki nas neposredno povezuje z energijskim nivojem. Vse to pa zato, da bi lahko zaznali ne-telo. Pri zavedanju in branju prostora bomo izhajali iz centra telesa (dan tien-a ali sedeža qi-ja) ter preko energijskih kanalov (v kontekstu fizičnih vaj in spremljajočih občutkov) izstopali ali raje brali naše okolje. Oživeli bomo tisti "med-prostor", med nami in našim okoljem, med dvema telesoma in v lastnem telesu – dinamiko med mirovanjem in gibanjem, povezavo med fizično močjo in emocijo, med telesom in energijo.

Vse to pa zato, da bi se učili, kako brati oziroma doživljati telo in prostor; ali raje zunanji in notranji prostor ter njuno neločljivost.

Delavnica je torej namenjena vsakomur, ki želi izvedeti oziroma se zavedati, kje se nahaja, na kaj deluje in kaj deluje nanj.

 

GREGOR LUŠTEK

Rodil se je leta 1973 v Novem mestu, študiral je na Fakulteti za šport v Ljubljani, igral rokomet, njegovo  znanje, pa je skupek različnih tehnik od kontaktne improvizacije do prakticiranja qi gonga. Njegovo osnovno vodilo v izražanju in prepoznavanju je gib, ki temelji na anatomski strukturi telesa. Je mehek in hkrati atletski, fizičen. Obenem pa se osredotoča na dih in energetske kanale, s katerimi dostopamo do ne-fizičnega.
Ustvarja na področju gledališča in plesa kot plesalec, koreograf, coach in asistent režije, občasno tudi kot igralec. Sodeluje s pomembnimi ustvarjalci sodobno plesne umetnosti doma in v tujini in z domačimi gledališkimi režiserji. Je prejemnik številnih domačih nagrad (Trdinova nagrada mestne občine Novo mesto, Župančičeva nagrada mestne občine Ljubljana, nagrada Prešernovega sklada…) in nagrad v tujini. Kot pedagog ima preko 25 let izkušenj, poučeval je na številnih akademijah in delavnicah doma in po svetu.
Gregorjev moto je, telo govori, treba ga je poslušati.


Kdaj in kje: 26. november 2021, od 17.00 do 20.00 ure in 27. november 2021, od 9.30 do 12.30 ure, v Karanteni, Pobreška cesta 20, Maribor (pri Europarku).

ROK PRIJAVE: najkasneje do 17. novembra 2021! Število udeležencev je omejeno, zato pohitite s prijavami.

Kotizacija: brezplačno

Izpolnjeno priloženo prijavnico pošljite na naslov ali po elektronski pošti: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Maribor, Pobreška cesta 20, 2000 Maribor, telefon: 02 23 42 116, faks: 02 23 42 112, e-mail: minka.veselic@jskd.si

Vir: JSKD - Obm. izpostava MB, Napovednik.com

Zemljevid