Tobačni muzej - Stalna razstava

Tobačni muzej, zbirka Muzeja in galerij mesta Ljubljane in Tobačne Ljubljana, je pred dvajsetimi leti nastala v tesnem sodelovanju med Tobačno Ljubljana in Mestnim muzejem Ljubljana.
Leta 2011, ob svoji 140. obletnici delovanja, pa se je Tobačna Ljubljana odločila prenoviti Tobačni muzej, ki se je v prenovljeni obliki preselil v nove prostore Kulturnega centra Tobačna 001. Ljubljana skozi prenovljeno zbirko na novi lokaciji pridobiva osvežen pogled v svojo bogato industrijsko dediščino.
 
Tobačna Ljubljana, ustanovljena 19. januarja 1871, je Ljubljani skozi desetletja svojega delovanja dajala svojevrsten pečat. Za tovarno bi lahko rekli, da je bila mesto v mestu; med drugim z lastnim vrtcem, delavsko knjižnico, gasilci in mešanim pevskim zborom. Prvi izdelek izpod rok večinoma ženskih delavk so bile viržinke, v začetku 20. stoletja popularne cigare, med predmeti, razstavljenimi v Tobačnem muzeju, pa se zagotovo najdejo tudi kultne cigarete Filter57. Predstavljeno tobačno zbirko sicer sestavljajo predmeti in gradivo, ki predstavlja preteklost in življenje tovarne in njenih delavcev.

Muzej je odprt v času razstav v KC Tobačna 001. Od torka do petka med 11.00 in 17.00. Če si želite ogleda z vodstvom izven tega časa, nas kontaktirajte na 01/24 12 506 ali prijava@mgml.si.

DOSTOP:
Kulturni center Tobačna se nahaja v območju Upravne Enote Ljubljana, z glavnim vhodom na Bleiweisovi ulici (nekdanja Tivolska cesta).

Foto: zasebna zbirka Zmaga Tančiča

Zunanje povezave: Mestni muzej Ljubljana

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid