Picasso: Črka v risbo

  • Kaj: Likovna razstava
  • Kdaj: Že poteka - do nedelja, 20.2.2022
  • Kje: Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), Maistrova 3, Ljubljana
  • Prireditelj: Moderna galerija
  • Vstopnina: Odrasli: 5,00 EUR Dijaki, študenti, upokojenci in osebe nad 65 let: 2,50 EUR Skupine odraslih: 3,50 EUR Skupine študentov, upokojencev, dijakov: 2,00 EUR Družine: 10,00 EUR

V Moderni galeriji se letošnjo jesen poklanjamo Pablu Picassu (1881–1973), enemu najpomembnejših umetnikov vseh časov in pionirju umetnosti 20. stoletja. 25. oktobra mineva 140 let od njegovega rojstva. Ob tej priložnosti postavlja Moderna galerija na ogled njegove ilustracije, ki so nastale okoli sredine prejšnjega stoletja. Vse prihajajo iz zasebne zbirke v Italiji. Ilustracije nam kažejo, kako je Picasso sredi prejšnjega stoletja, tudi z vidika grafičnih tehnik, lahko pristopil k vprašanju ilustriranja različnih literarnih zvrsti oziroma ilustrirane knjige, ki se bolj kot ne lahko že približuje knjigi umetnika, zlasti pri vključevanju pisave, rokopisa oziroma pisanja, ki gre ponekod neposredno v risanje ali slikanje in posledično vse bolj stran od običajnega razumevanja ilustriranja, predvsem kot predstavnega dopolnila pripovednosti.

Na ogled so ilustracije: Kronike junaških časov Maxa Jacoba (6 grafik), Speva mrtvih Pierra Reverdyja (125 grafik), 20 pesmi Luisa de Góngore (41 grafik), Prirodopisa Grofa de Buffona (31 grafik), Carmen Prosperja Mériméeja (38 grafik) s Picassovimi ločenimi "ilustracijami" Le Carmen des Carmen (6 grafik) in Veličastnega rogonosca Fernanda Crommelyncka (12 grafik).
Picassov grafični opus je eden od pomembnih elementov njegovega neusahljivega umetniškega raziskovanja. Z grafiko se je ukvarjal stalno: od prvih poskusov z jedkanicami, ki segajo v leto 1899, pa do leta 1973, ko je umrl. Ustvaril je zelo obsežen opus, v katerem srečamo vse tehnike, povezane z umetniško reprodukcijo (jedkanica, suha igla, gravura, lesorez, litografija, linorez), rezultati pa so bili večinoma pionirski zaradi visoke ravni in osebnega pečata eksperimentiranja. V njegovem opusu so ilustrirane knjige samostojno področje. Picassove prve ilustracije so večinoma nastale kot posledica srečanj in prijateljstev s pesniki in pisatelji, njegovimi sodobniki, s katerimi je vzdrževal trajne stike, pogosto tudi večdesetletne, delil njihovo čutenje in zamisli, ne glede na razlike v specifiki izraznih sredstev.

Kustos in urednik kataloga: Marko Jenko
Častno pokroviteljstvo: Veleposlaništvo Kraljevine Španije v Sloveniji

Vir: Moderna galerija, Napovednik.com

Zemljevid