IŠČEM STANOVANJE ... Sto let org. stanov. gradnje

IŠČEM STANOVANJE ... Sto let organizirane stanovanjske gradnje 

19. 10. 2021—31. 1. 2022


Razstavo so pripravili: Ajda Bračič, Andraž Keršič, dr. Miloš Kosec in dr. Bogo Zupančič


Zgodovina organizirane stanovanjske gradnje pri nas je obenem tudi zgodovina različnih pristopov k reševanju stanovanjske krize. Ekonomske, družbene, vojne in politične razmere so v dvajsetem stoletju stanovanjske razmere zaostrovale, obenem pa so tudi razvijale številne velikopotezne rešitve stanovanjskega problema za dinamično, hitro spreminjajočo se družbo. Na vprašanje, kaj je sodobno, zdravo, ekonomično, okolju prijazno, velikodušno in prilagodljivo stanovanje, moramo danes iskati nove odgovore.

Razstava, umeščena v javni prostor, predstavlja arhitekturno, urbanistično in družbeno raznolikost organizirane stanovanjske gradnje v zadnjem stoletju pri nas. Zasnovana je kot informativna pot po javnem prostoru Ljubljane. Skozi stanovanjske soseske Ljubljane iz različnih časovnih obdobij izpostavljamo vsem dostopne študijske primere in razstavne eksponate organizirane stanovanjske gradnje. Dokumentacijski center MAO in sedmerica razstavnih postaj na prostem bosta z razstavo preobrazila mesto v študijsko območje za področja zadružne gradnje, realiziranih bivanjskih idealov predvojnega in povojnega obdobja, velikih sosesk iz druge polovice dvajsetega stoletja, zgradb s socialnimi, kadrovskimi, samskimi, študentskimi in drugimi specializiranimi stanovanji ter javne gradnje lastniških in najemnih stanovanj po osamosvojitvi.

Svetovna zdravstvena in z njo povezana ekonomska kriza sta na novo izpisali pomen in vlogo stanovanja. Ogromne razlike v stanovanjskih razmerah so postale še bolj vidne, dom pa je še izraziteje postal tudi delovno mesto in pred inflacijo varna finančna investicija. V takšnih hitro spreminjajočih se razmerah razstava ne pomeni samo zgodovinskega pregleda, ampak tudi izhodišče za kritično diskusijo o prostorskih, arhitekturnih in organizacijskih priložnostih za reševanje stanovanjske krize v prihodnosti.

 

Razstava je nastala s podporo – sponzorstvom Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, javnega sklada.


ODPIRALNI ČASI

  • Od torka do nedelje 10.00—18.00
  • Ponedeljki zaprto

 

 

Foto: Bevk Perovic arhitekti Brdo F2 Housing Ljubljana 2018

Zunanje povezave: Več o razstaviInformacije za obiskovalce

Vir: Napovednik.com, Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Naročite se na email listo prireditelja Muzej za arhitekturo in oblikovanje:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid