Gallusov Oder izbranih 2021

Petek, 3. in sobota, 4. decembra ob 20h - Slovenska filharmonija, Ljubljana

12. decembra ob 18h - kulturni dom Kropa

Tilen Draksler, dirigent

Simfonični orkester Amadeo

Mladim glasbenikom izjemno pripomorejo pomembne reference z nastopov in koncertov mednarodnega značaja. Letos sodeluje eden vodilnih nemških violončelistov Julius Berger. Časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung ga je celo imenoval "Prerok violončela": "Julius Berger je obogatil glasbeni svet na različne načine, kot izvajalec, učitelj, raziskovalec in mislec, ki ne mara uhojenih poti." Poleg njega bosta kot posebna gosta nastopila tudi japonska violinistka Moeko Sugiura in slovenski violist Nejc Mikolič.


Gallusovi solisti:

Nejc Kuhar, kitara, skladatelj

Zala in Val Kravos, klavirski duo

Rok Zaletel Černoš, violina

Timotej Willewald, violina

Nikola Pajanović, violina

Zala Eva Kocijančič, violina

Sara Čano, violončelo


Program 3.12.

Johann S. Bach: Koncert za 2 klavirja v c-molu, BWV 1062
Antonio Vivaldi:
Koncert za 4 violine, violončelo in orkester v h-molu, RV580
Koncert za violino, violončelo in orkester v B-duru, RV547
Nejc Kuhar: Koncert za kitaro št. 2
Antonin Dvořák: Waldesruhe, op.68
Johannes Brahms: Simfonija št. 4, op. 98

Program 4.12.

Ludwig. van Beethoven: Uvertura Coriolan op. 62

Antonio Vivaldi: Koncert za 4 violine, violončelo in orkester v h-molu, RV580

Carl Maria von Weber: Andante in Rondo "Ungarese" za violo in orkester

Jules Massenet: Thais meditacije

Johann S. Bach: Koncert za 2 klavirja v c-molu, BWV 1062

Johannes Brahms: Simfonija št. 4, op. 98

Program 12.12.

Ludwig. van Beethoven: Uvertura Coriolan op. 62
Antonio Vivaldi: Koncert za violino, violončelo in orkester v B-duru, RV547
Nejc Kuhar: Koncert za kitaro št. 2
Jules Massenet: Thais meditacije
Carl Maria von Weber: Andante in Rondo "Ungarese" za violo in orkester
Johannes Brahms: Simfonija št. 4, op. 98

Ključno poslanstvo ustanove je vsestranska podpora mladim glasbenim talentom in projektom, za katere verjamemo, da imajo možnost mednarodne uveljavitve.

Vabimo vas, da z donacijo ali sponzorstvom podprete naš program. Donacijo nakažite na račun Ustanove Gallus, Metelkova 6, Ljubljana, SI56 0201 1001 6061 274 pri NLB Ljubljana, s pripisom za mlade talente.

Koncert v podporo mladim glasbenim talentom in programu Ustanove Gallus posvečamo 25-letnici formalne ustanovitve Ustanove Gallus, 30-letnici Gallusovega sklada, Koncertne agencije in Založbe Gallus J. Carniolus ter 430-letnici smrti skladatelja Jakoba Gallusa Carniolusa

Rezervacije vstopnic: info@ustanova-gallus.si                   ali gsm 041 693 637 (od 10h do 12h)
Priporočamo se za vašo donacijo namesto vstopnine.

Projekt Gallusov Oder izbranih je tako za izbrane mlade glasbenike, ki sodelujejo na koncertu, kakor tudi za vse sedanje Gallusove varovance, posledično pa tudi za vse slovenske študente glasbe, ki študirajo v tujini, večplastno pomemben. Skozi projekt Gallusov Oder izbranih se kar najbolj trudimo ozaveščati slovensko glasbeno in tudi poslovno javnost (potencialne donatorje in sponzorje ter posameznike) o pomenu in poslanstvu vseh naših, predvsem pa glasbenih "kulturnih ambasadorjev", ki nedvomno veliko prispevajo pri prepoznavanju slovenskega umetniškega potenciala in kultiviranosti našega naroda.

Ustanova Gallus in Gallus J. Carniolus zavod se pri izboru in podpori mladih glasbenih talentov osredotočata predvsem na tiste slovenske študente, ki študirajo na tujih glasbenih konservatorijih in akademijah, pa tudi pri tujih posameznih mednarodno uveljavljenih glasbenikih. Pomembno je, da imajo močno željo postati mednarodno uveljavljeni solisti ali komorni glasbeniki. S svojo interpretacijo, strokovnim glasbenim znanjem in celovito osebnostjo morajo prepričati strokovne svetovalce ustanove, da imajo sposobnosti in možnosti uresničitve svoje ambicije in tako izkazujejo relativno zanesljiv potencial za možnosti uveljavitve na mednarodnih koncertnih in/ali opernih odrih.

Bivanje v tujini lahko mladega glasbenika v nekaj letih študija zelo odtuji od domačega občinstva. Mnogi med njimi nimajo dovolj možnosti nastopati na domačih koncertnih odrih. To je prvi vidik omogočanja Gallusovim varovancem, da lahko ostajajo v aktivnem koncertnem siku z domačo javnostjo in občinstvom. Drugi, še pomembnejši vidik, pa je nastop v domači elitni dvorani z orkestrom in ob boku mednarodno uveljavljenih, tujih vrhunskih umetnikov, kar je zelo pomembna referenca ob začetkih samostojne koncertne umetniške poti po končanem študiju. Tretji, tudi zelo pomemben vidik, pa je vsekakor priložnost, da uspešen nastop na koncertu prinese sodelujočim mladim glasbenikom najmanj možnost gostujočega solističnega nastopa v tujini. K temu lahko pripomoreta tudi radijski oz. avdio in televizijski oz. video posnetek koncerta. Predvsem slednji lahko učinkovito promovira tako mlade soliste kakor tudi Ustanovo Gallus na You Tube in drugih podobnih internetnih glasbenih medijih. Ne smemo pa prezreti tudi vidika, da domače občinstvo tudi na ta način lahko opazuje in doživlja njihovo umetniško napredovanje in jih s spremljanjem njihovega študija in študijskega napredovanja vzpodbuja in krepi v njihovi umetniški samopodobi napram slovenski javnosti. Kvaliteten radijski oz. avdio posnetek uspešno izvedenega koncerta je lahko tudi dobra podlaga za izdajo zgoščenke, ki poleg podoživljanja skrbno izbranega programa omogoča Gallusovim varovancem, da imajo kot referenco tudi izdajo posnetka svojega dela koncerta na zgoščenki. To je hkrati tudi "mala glasbena osebna izkaznica", ki je predvsem v prvih letih samostojne umetniške poti izjemno pomembna.

Ne nazadnje je za nas izjemno pomembno, da se koncert odvija v naši prestolnici, Ljubljani, saj s tem dajemo dodano vrednost kulturnemu dogajanju mesta, za katerega si želimo, da bi v prihodnosti nosilo tudi naziv "Gallusovo mesto".

Vir: Zavod Gallus J. Carniolus, Napovednik.com

Zemljevid