Nisem sama

Skupina Oloop v sklopu projekta Aktivni odnosi II ustvarja s priseljenimi ženskami že tretje leto. Na razstavi Nisem sama predstavlja njihove ročno vezene avtoportrete, grafična dela ter kratki film Cirila Jazbeca (TENT Film).


Izločenost, osamljenost in izolacija so realnost mnogih priseljenih žensk, saj ne znajo jezika, nimajo podpornega kroga prijateljev in širše družine ter doživljajo stiske zaradi kulturne in socialne tranzicije. Ob pomoči ustvarjalnih in drugih krepčilnih aktivnosti se lahko povežejo na nov način s sabo in med sabo. Tako krepijo svojo psihično dobro, odpornost, občutek povezanosti in pripadanja ter notranji mir. Javnosti, ki v vsakdanjem življenju nima stika s priseljeništvom, izolacijo, osamljenostjo, ponuja ogled razstave boljše in bolj empatično razumevanje.

Predstavljena so likovna dela, pri katerih sta bili izražanje s tekstilom in grafičnim tiskom ter izpostavljanje občutljivemu očesu kamere Cirila Jazbeca orodji opolnomočenja, mobilizacije, motivacije in spodbujanja proaktivnega delovanja.

Simbolično vsebino, ki zaznamuje razstavo, nosijo vezeni avtoportreti. Z izdelovanjem svojega portreta partcipantke pripovedujejo zgodbo o sebi. Ročno vezena dela so izdelale ženske, ki prihajajo iz različnih koncev sveta – Albanke s Kosova in Severne Makedonije, Iračanke, Irančanke, Maročanke, Sirke, Turkinje in Kurdinje.


O fimu

V kratkem filmu Nisem sama spoznamo ganljivo in navdihujočo zgodbo Azadeh Hashemzadeh, iranske umetnice. Film je delo produkcijske hiše TENT Film, režiser je Ciril Jazbec, direktor fotografije Sašo Štih in montažer Angelo Raaijmakers.

V MGLC in Ustvarjalnem centru Švicarija je projekt socialne aktivacije priseljenk obsegal oglede razstav, kreativne delavnice, delo v Grafičnem ateljeju in gostovanje zaključnega razstavnega dogodka Nisem sama.


Razstava Nisem sama je del projekta Aktivni odnosi II, ki ga vodi Društvo Odnos s partnerjem Zavodom Oloop. Finančno so jo podprli: Evropski socialni sklad, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter JSKD.

Zunanje povezave: Več o razstavi

Vir: Napovednik.com, Mednarodni grafični likovni center - MGLC

Naročite se na email listo prireditelja Mednarodni grafični likovni center - MGLC:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid