14. Slovenski bienale ilustracije

  • Kaj: Likovna razstava
  • Kdaj: Že poteka - do četrtek, 31.3.2022
  • Kje: Cankarjev dom, Galerija CD, Ljubljana
  • Prireditelj: Cankarjev dom
  • Vstopnina: 5,00 EUR 3,00 EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

Galerija CD
16. nov. 2021 - 31. mar. 2022

Odprtja 14. Slovenskega bienala ilustracij zaradi slabe epidemiološke slike in ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa v živo ne bo.

Nagrade, plakete in priznanja Hinka Smrekarja bodo kljub temu podeljeni. Vabimo vas, da spremljate razglasitev v ponedeljek, 15. novembra, ob 20. uri v živo na Facebook strani Cankarjevega doma.


Cankarjev dom kontinuirano organizira Bienale ilustracije skupaj z ZDSLU že od leta 1993. Ta likovna  manifestacija že več kot četrt stoletja združuje starejše in mlajše generacije umetnikov ilustratorjev ter njihove najboljše dosežke potrjuje z nagrado, plaketami in priznanji Hinka Smrekarja.

Razstava ves čas ohranja ustvarjalno moč in razkriva odličnost slovenske ilustracije z najrazličnejšimi avtorskimi poetikami, hkrati pa spremlja nove likovne izraze, rešitve in tehnike, saj umetniki ves čas prenavljajo slikarske tehnike, uvajajo elemente filma, stripa, animiranega filma, elektronskih medijev in drugih sodobnih tehnologij.

Razstava je dragocen prispevek k uveljavljanju ilustracije, ki je v svojem največjem segmentu otroške ilustracije nepogrešljiva pri sooblikovanju likovnega razumevanja mladih in najmlajših. Kot takšna je bistvena v vzgojni in izobraževalni vlogi, kjer kot slikovna govorica soustvarja človekovo zavest in likovno občutljivost.  

Žirijo za izbor razstavljenih del ter odločitve o nagradah na 14. SBI sestavljajo: Petra Černe Oven, Barbara Boltar, Silvan Omerzu, Zvonko Čoh in Nina Pirnat Spahić (kot stalna organizacijska članica žirije).

Glavno priznanje bienala – nagrado Hinka Smrekarja so doslej prejeli: Marija Lucija Stupica (dvakrat), Dušan Muc, Rudi Skočir, Zvonko Čoh, Jelka Godec Schmidt, Alenka Sottler, Kostja Gatnik, Danijel Demšar, Peter Škerl, Hana Stupica, Damijan Stepančič in Milan Erič.

Ob razstavi izide tudi obsežen katalog, v katerem so objavljeni vsi udeleženci in nagrajenec za življenjsko delo. Podoba bienala temelji na ilustraciji zadnjega prejemnika nagrade Hinka Smrekarja, tokrat je to Milan Erič. 

V koprodukciji z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov – ilustratorsko sekcijo


Galerija je odprta od 10. do 19., ob četrtkih od 10. do 21., ob nedeljah od 10. do 18. ure.


Cene vstopnic

  • Do 6. leta brezplačno
  • Vstopnica odrasli: 5 EUR/osebo
  • Vstopnica znižana: 3 EUR/osebo (*mlajši od 25 in starejši od 65 let)

Vodenje (za skupino več kot desetih oseb): cena vstopnice + doplačilo 20 EUR/skupino
Javno vodenje: cena vstopnice, BREZ doplačila
Komentirani ogled: cena vstopnice + doplačilo 2 €/osebo

Otroška delavnica z ogledom razstave (od 4. do 8. leta): 5 EUR/osebo
Katalog: 10 EUR

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid