Skrivnost vzpona in zatona podjetja Iskra Delta

Projekcija filma:
Iskre v času – svetovni računalniški podvig
SLO, 2021, barvni, 85'
Jezik: slovenski, angleški, kitajski, ruski, nemški 

Uvod v film: 
Pogovor z Janezom Škrubejem, avtorjem knjige Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo, na podlagi katere je bil film posnet, in režiserjem ter scenaristom Jurijem Grudnom. Vodil ga bo Lenart Kučić.


Iskra Delta je bilo ime slovenskega računalniškega podjetja, ki je bilo eden največjih proizvajalcev računalnikov v Jugoslaviji. Bilo je del širše računalniške industrije, ki se je v sklopu projekta modernizacije v socialistični republiki razcvetela po drugi svetovni vojni.

Bienale je za 34. izdajo našel spodbudo prav v tem lokalnem primeru tehnološkega razvoja in njegovih neuresničenih potencialov. Na ozadju socialnih in okoljskih nemirov, globoko v pandemiji, ki je naša telesa prikovala na mesto, naše oči pa na zaslone, se Iskra Delta vrne iz prihodnosti, da bi vžgala iskro za zamišljanje in izgradnjo mogočih alternativnih sedanjosti. 

Zgodba o vzponu in padcu Iskre Delte je zavita v skrivnost in nagnjena k različnim projekcijam, ki včasih celo mejijo na teorije zarote, kljub temu pa kot vsaka pripoved o "zamujenih priložnostih" spodbuja domišljijo o tem, "kaj bi lahko bilo". 
Vrtoglavi vzpon in zagonetni padec slovenskega informacijsko-tehnološkega giganta sta tudi osrednja tema filma Iskre v času – svetovni računalniški podvig, ki je nastal v Senca Studiu. Prikazuje entuziazem in iznajdljivost Janeza Škrubeja in skupine njegovih sošolcev, ustanoviteljev Iskre Delte, ter opisuje njeno strmo pot do uspeha, ki vzbudi zanimanje dveh najodmevnejših tajnih služb tistega časa. Film obenem osvetli nenavadne okoliščine, zaradi katerih se podjetje na vrhuncu hladne vojne znajde v zakulisju političnih spletk, ki naposled privedejo do njegovega bridkega konca.

V sodelovanju z I DELTA CLUB in Senca Studiem, producentom filma Iskre v času – svetovni računalniški podvig.

Ogled filma in udeležba na pogovoru sta brezplačna, prijava na trgovina@mglc-lj.si.

Dogodek se izvede ob upoštevanju PCT-pogoja.

Zunanje povezave: 34. grafični bienale

Vir: Napovednik.com, Mednarodni grafični likovni center - MGLC

Naročite se na email listo prireditelja Mednarodni grafični likovni center - MGLC:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid