Vpis: Kulinarične jesenske počitnice

  • Kaj: Jesenske počitniške delavnice
  • Kdaj: petek, 15.10.2021 od 9.00 do 19.00
  • Kje: Ljubljanski grad, Ljubljana
  • Prireditelj: Ljubljanski grad
  • Vstopnina: 5 EUR posamezen dan, 13 EUR paket treh obiskov
  • (Prva triada OŠ)

Od 27. 10. do 29. 10. 2021, od 10:30 do 13:30.

Jesenske počitniške delavnice bodo potekale v znamenju srednjeveške kuharije.

Izvedeli bomo, kaj vse so takrat jedli in pili, kakšne so bile navade za mizo in katere jedi je cesar naravnost oboževal.

Nekaj okusnih jedi bi lahko pripravili tudi mi, če bi le imeli recepte. Stare kuharske knjige pa so prava redkost, a še dobro, da je na gradu nekdo, ki ima skrbno zabeležene kulinarične zapise. Če ga poprosimo za pomoč, nam morda pomaga, da tudi sami pripravimo cesarjeve najljubše jedi.

Vsak dan bomo izvedli drug program in pripravili različne jedi.

RAZISKOVANJE PRETEKLOSTI
sreda, 27. oktobra 2021
Da bi pridobili prvi srednjeveški recept, se moramo podati na raziskovanje gradu in njegove preteklosti. Spoznali bomo grajske prostore in življenje na gradu nekoč ter kakšne so bile navade za mizo. Če razrešimo vse naloge in izkažemo svojo vedoželjnost in iznajdljivost, si prislužimo recept, da bi si z njegovo pomočjo lahko pripravili okusno srednjeveško jed.

POIŠČI ZLATO JAJCE
četrtek, 28. oktobra 2021
Če hočemo dobiti drugi recept, moramo prestati še bolj zapleteno preizkušnjo. Od nas zahteva vedoželjnost in zmožnost logičnega sklepanja. Zlato je bilo v srednjem veku zelo cenjeno, prizadevali so si, da ga izdelajo celo iz kovine. Poleg tega je veliko zgodb, ki govorijo o zlatu in sreči, pridobljeni z njim. Če najdemo zlato jajce, si prislužimo drugi recept, potem pa si v Zmajevem brlogu pripravimo okusno jed.

LOV NA PRESTE
petek, 29. oktobra 2021
V srednjeveški kuhinji je bilo veliko nenavadnih jedi in tudi priprava je bila nekoliko drugačna od današnje. Kljub temu se nekatere niso bistveno spremenile. Ena takšnih jedi so bile preste. Kako so jih pekli in kako slane so bile, izveste le, če se nam pridružile in nam pomagate razrešiti naloge, da si prislužimo tretji recept za svojo kulinarično delavnico.

Počitniške delavnice so namenjene učencem prve triade osnovnih šol. Otroci se lahko pridružijo brez spremstva starejših. Spremljevalci otrok morajo imeti vstopnico.

Za obisk delavnic priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

Za obisk kulturnih prireditev morajo osebe izpolnjevati enega od treh pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Zunanje povezave: Več o dogodku na naši spletni strani

Vir: Napovednik.com, Ljubljanski grad

Zemljevid