Danilo Milovanić: Razsrediščenje

14. 9. 2021–15. 10. 2021
Umetniška dela Danila Milovanića so dobesedno vsidrana v urbano tkivo, od koder umetnik črpa svoj navdih in kamor svoja dela najpogosteje tudi umešča; s svojo ustvarjalnostjo nemalokrat analizira in prevprašuje procese gentrifikacije in komercializacije mestnih središč ter tako razpira pomembna družbena vprašanja.


Navdih za nova dela s te razstave je Milovanović dobil ob pregledovanju kataloga ulične opreme, objavljenega na spletni strani MOL. Ta dokument omogoča vpogled v dodelan sistem uličnega pohištva in druge opreme, ki se v različnih predelih mesta razlikuje na ravni tako oblikovanja kakor izbire materialov. Umetnik se je tokrat lotil izmeščanja določenih elementov oziroma fragmentov ulične opreme, namenjene mestnemu središču, in njihove ponovne postavitve v spalna naselja, s čimer je na periferiji ustvaril majhne otoke standardov, ki veljajo v središču.

Avtorjeva gesta je namenjena prevpraševanju urejanja javnega prostora v odnosu med središčem in obrobjem, s čimer Milovanović obravnava njun odnos, pri tem pa se za golo obliko razpira kompleksna vrsta socialno-gospodarskih dejavnikov, ki oblikujejo dinamiko urbane krajine. Milovanović tako simbolično in na nepričakovanih mestih vzpostavlja nova razmerja med označevalci prostora in njihovimi konteksti, predvsem pa s to potujitveno gesto, ki učinkuje absurdno in komično, odpira vprašanja ekonomske segregacije v sodobnem gentrificiranem mestu.


Razstavišče je odprto v času razstav:
torek–petek: 11:00–19:00
ponedeljek, sobota, nedelja: zaprto

Zunanje povezave: Več o razstavi

Vir: Napovednik.com, Muzej in galerije mesta Ljubljane

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid