Mecen C. de' Medici, primer palače Medici-Riccardi

[M_oder] Kaja Cajhen: Cosimo de' Medici kot mecen – primer palače Medici-Riccardi


Tudi raziskovalno delo je lahko dobra zgodba!


Seminarska naloga Cosima de' Medici raziskuje  kot zgodnjerenesančnega naročnika umetnosti s poudarkom na njegovem ključnem naročilu, palači Medici-Riccardi.

Čeprav je bila njegova primarna dejavnost bančništvo, je bil Cosimo človek mnogih zanimanj, še posebej se je zanimal za filozofijo, umetnost in antične pisce. Zahvaljujoč ugodnim razmeram v Firencah in trenutnemu dobremu položaju Medičejcev v družbi je lahko financiral številne prenove cerkva in dal sezidati profane stavbe; med drugimi tudi palačo v središču mesta.

Palača je Cosimu omogočala, da je lahko v polni meri izrazil svoj umetniški okus in ustoličil svoj položaj v firenški družbi. Stavbo je načrtoval arhitekt Michelozzo, s katerim je Cosimo razvil tudi dober prijateljski odnos.


Kaja Cajhen, diplomirana umetnostna zgodovinarka in francistka je z zaključno seminarsko nalogo Cosimo de' Medici kot mecen–primer palače Medici-Riccardi, leta 2019 diplomirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Trenutno opravlja magistrski študij in se intenzivneje ukvarja z umetnostjo in literaturo francoskega klasicizma.

 

Foto: Kaja Cajhen

Zunanje povezave: Več informacijMestni muzej Ljubljana

Vir: Napovednik.com, Muzej in galerije mesta Ljubljane

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid