Tista o bolhah ODPADE

Namesto napovedane predstave bo na sporedu

Peter Frankl: Pot heroja.

Vabljeni!


Saša Eržen
TISTA O BOLHAH
Gostuje Slovensko ljudsko gledališče Celje

Slikanica Saše Eržen Tista o bolhah je bila uvrščena med pet finalistov za najboljšo izvirno slovensko slikanico leta 2011 in je prejela nagrado zlata hruška za kakovostno literaturo.

Za sedmimi gorami, sedmimi vodami in sedmimi mišjimi luknjami živi mačja kraljica. Od jutra do večera poležuje in dremucka na mehkih žametnih blazinah in od užitka prede. Za njeno ugodje skrbita služabnika, ki želita po svojih najboljših močeh ustreči vsem njenim muham. Strežeta jo od spredaj in zadaj, ona pa ni nikoli zadovoljna. Ukazuje jima, se jezi nanju in jima grozi, da ju bo odpustila. Na noben način je ni mogoče razveseliti. 
Njeno življenje je prav po mačje lagodno in brezskrbno, potem pa jo nekega dne nekaj prav čudno zaščemi in zasrbi. In še in še jo grize in še bolj srbi. Služabnika ji takoj priskočita na pomoč, praskata jo in čohata, a nič ne pomaga. Seveda jima je takoj jasno, da ima kraljica eno najbolj trdovratnih in neprijetnih mačjih težav. Bolhe! Kraljica, da ima bolhe! Ne, to pa že ne! Nemogoče! Kdo si upa kraljici povedati, da ima bolhe? Služabnika v strahu pred izgubo svoje službe skujeta načrt, kako bosta kraljico prelisičila, če pa se jima načrt res posreči, se bo morda celo znebila krvosesov.


Tista o bolhah je nagajiva, iskriva in zabavna pripoved o mačji kraljici, ki si noče priznati, da ima težave in se jih zato loteva na popolnoma neuspešen način. Bežanje pred težavami ni  nikoli rešitev, ne za bolhe ne za druge tegobe. Rešimo jih lahko le, če si jih priznamo, jih zgrabimo za vrat in se pogumno spopademo z njimi. To je zgodba o prijateljstvu in spoštovanju, celo ošabna in vzvišena kraljica spozna, da je življenje brez prijateljev čista žalost, in se za svoje nesramno obnašanje pokesa.


Avtorici dramatizacije Tatjana Doma, Saša Eržen, režiserka Ivana Djilas, avtorica besedil songov Saša Eržen, avtor besedila Mačji rap Željko Božić, dramaturginja Tatjana Doma, scenografka Sara Slivnik, kostumografka Jelena Proković, avtor glasbe in korepetitor Boštjan Gombač, koreograf Željko Božić, lektor Jože Volk, oblikovalci svetlobe Ivana Djilas, Sara Slivnik, Jernej Repinšek, asistentka kostumografke Katarina Šavs, asistent režiserke Željko Božić, beatbox Murat

Igrajo Jagoda  /Lučka Počkaj,  Damjan M. Trbovc / Žan Brelih Hatunić, Tarek Rashid / David Čeh                                     

Predstava traja 45 minut in nima odmora.

Zunanje povezave: Več o predstavi

Vir: Napovednik.com, SNG Nova Gorica

Zemljevid