Preobrazbe

Razstava Preobrazbe združuje tri novejše Stripburgerjeve založniške podvige, tri stripovske albume, nastale po zimzelenih literarnih predlogah.

Prvi je odmevno delo Kafka ameriškega avtorja Petra Kupra, uveljavljenega striparja in med drugim tudi gostujočega profesorja na Harvardu. Na ogled so tako originalne stripovske risbe kot sitotiskane povečave njegovih stripov.

Sledijo mu izvirne strani iz monografije Ostri ritmi Andreja Štularja, sveže izdane zbirke vizualnih interpretacij besedil Srečka Kosovela. Na razstavo smo uvrstili končne podobe, kot so natisnjene v knjigi, in orginalna dela, ki ponekod niso še čisto zaključena, saj so dokončana z nekaj digitalnimi posegi.

Razstavo zaokrožajo še originalni prizori iz pravkar ponatisnjenega albuma Butalci v stripu, pod katerega se podpisuje Marko Kociper, ki že snuje njegovo nadaljevanje.

Skozi razstavo se srečamo s tremi različnimi stripovskimi pristopi, ki se razlikujejo tako po likovnem kot tudi pripovednem pristopu. Že same literarne predloge, iz katerih izhajajo pričujoča stripovska dela oz. vizualne interpretacije, so si tako po tematiki in načinu pripovedovanja, zelo različne. 

Razstava predstavlja prvi sklop stripovsko-literarne naveze, ki ji v prihodnje – v koprodukciji Stripburgerja in LUD Literatura – sledi še nekaj konceptualno sorodnih projektov; prvi bo tako že naslednje leto posvečen stripovskim obdelavam kratkih zgodb sodobnih slovenskih piscev in pisk.

 

Vir: Strip Core / Forum Ljubljana, Napovednik.com

Zemljevid