Čudovitost spomina

 • Kaj: Mednarodna skupinska razstava
 • Kdaj: Že poteka - do nedelja, 13.2.2022
 • Kje: Cukrarna, Poljanski nasip 40
 • Prireditelj: Muzej in galerije mesta Ljubljane
 • Vstopnina: Odrasli: 6 EUR Dijaki, študenti, upokojenci, osebe z oviranostmi: 4 EUR Družinska vstopnica: 14 EUR

Nov prostor sodobne umetnosti v Ljubljani

Nekdanja tovarna sladkorja, eden najbolj monumentalnih primerov industrijske arhitekture v Ljubljani, dobiva novo poslanstvo. Po obsežni prenovi stavbe, znane predvsem po svoji temačni zgodovini v dvajsetem stoletju, se v njej v petek, 24. septembra 2021 odpira mednarodna razstava petnajstih sodobnih umetnikov.


Otvoritvena razstava prikazuje dela petnajstih umetnikov: Rose Barba, Sophie Calle, Janet Cardiff, Jimmieja Durhama, Vadima Fiškina, Terese Margolles, Ernesta Neta, Adriana Pacija, Lie Perjovschi, Marjetice Potrč, Tobiasa Putriha, Mihe Štrukelja, Aleksandre Vajd & Anette Mona Chisa in Samsona Younga.
 
Kontekst lokacije nekdanje rafinerije sladkorja in njene zgodovine sta nudila umetniški vodji Cukrarne in kustosinji razstave, Alenki Gregorič konceptualni okvir za razstavo Čudovitost spomina, ki kot osrednjo temo izpostavlja prepletanje preteklosti ter sedanjosti. Prikazana dela tematizirajo vprašanje spomina kot kolektivne in individualne izkušnje ali kot stvari občutenja in racionalizacije, pri čemer kustosinja jukstapozira zaznamke, zapise, arhive, pripovedi in najdene predmete. Dela lahko zato razumemo kot hommage zgodbam, iztrganim iz pozabe, hkrati pa so prepletena s spomini, zapisanimi v stavbo Cukrarne.

Zaradi večinoma temačnih zgodb, ki so se pletle o Cukrarni in se zasidrale v naš kolektivni spomin, je šla kuratorska odločitev za koncipiranje razstave v smeri zasuka perspektive in iskanja možnosti povezave njene preteklosti s sodobno umetniško produkcijo ob raziskovanju pozitivnih in kreativnih plati ustvarjalnosti četverice modernistov, ki so v slovenski prostor prinesli nove ideje, nove teme in nove izraze.

Naslov Čudovitost spomina je izpeljan iz misli, zapisane v pismu, ki ga je Dragotin Kette namenil Ivanu Cankarju: "In smejal sem se tudi Tvoji lahkovernosti, ki tako rad verjameš čudovitosti iz ust mojih prijateljev, čudovitosti, ki postanejo čudovitosti le zaradi čudovitega spomina njihovega." Ob prebiranju pisem njune korespondence se je sestavila pripoved prehajanja iz preteklosti v sedanjost, saj se je, kot že velikokrat poprej, izkazalo, da so tudi pisce moderne pestili podobni problemi, kot so tisti, s katerimi se umetniki soočajo danes; da so bili nerazumljeni in nespoštovani – pa vendar njihova vera v moč umetnosti ni nikoli usahnila, trdno so vztrajali v svojem poslanstvu.


Razstavo dopolnjuje katalog z besedili Corine Apostol, Davida Crowleyja, Oscarja Gardee, Alenke Gregorič, Birte Kleine-Benne, Sarah Messerschmidt, Alve Noëja, Barbare Predan in Vladimirja Vidmarja, intervjujem z Ernestom Netom, dnevniškimi zapisi Samsona Younga, pesmijo Petra Borkovca ter besedili umetnikov Rose Barba, Jimmieja Durhama in Marjetice Potrč.


Z odprtjem Cukrarne, ki deluje v okviru javnega zavoda Muzej in galerije mesta Ljubljane, prestolnica dobiva nov prostor za produkcijo in prezentacijo sodobne umetnosti. Oblikovanja vizij, ki so nujne pri postavljanju njegovih temeljev, smo se lotili z razumevanjem Cukrarne na vseh nivojih – preteklosti, prenove, idej, želja in potreb. V želji, da bi umetnike vključevali v temeljne premisleke o poslanstvu institucije, je nastala ideja zavezništva med Cukrarno in umetniki ter ostalimi sodelavci, s katerimi bomo gradili njeno prihodnost. Ob tem pa ne gre za vnaprej določeno obliko ali čas trajanja sodelovanja, temveč za skupno soočanje z glavnimi vprašanji in izhodišči nastajanja nove institucije in njene vloge v mestu, odgovornost do neposredne okolice in lokalnega umetnostnega prostora, oblikovanje povezav z vzgojno-izobraževalnimi zavodi, omogočanje dobrih produkcijskih pogojev, prepletanje različnih formatov sodobne umetnosti ter vzpostavljanje tvornih dialogov med domačo in mednarodno produkcijo.

Alenka Gregorič, umetniška vodja Cukrarne


ODPIRALNI ČAS

 • Od torka do nedelje med 10. in 19. uro
 • Zaprto ponedeljke, 1. januarja, 1. novembra in 25. decembra
 • 24. in 31. decembra med 10. in 14. uro

Brezplačno nas lahko obiščete vsak prvi vikend v mesecu:

 • 1., 2. in 3. oktobra 2021 med 10. in 19. uro
 • 5., 6. in 7. novembra 2021 med 10. in 19. uro
 • 3., 4. in 5. decembra 2021 med 10. in 19. uro

Zunanje povezave: Več o razstaviCukrarna

Vir: Napovednik.com, Muzej in galerije mesta Ljubljane

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid