Škratji Kras - pravljica in voden pohod z vodniki

  • Kaj: Pravljično-doživljajska pot
  • Kdaj: sobota, 25.9.2021 od 10.00 do 13.00
  • Kje: Škratji Kras, Štanjel 42c
  • Prireditelj: Zavod Škrateljc
  • Vstopnina: 7,5 EUR - cena vodenja, beležke, nagrade in barvic
  • (4+)


V soboto, 25. septembra, vabljeni na voden pohod na ŠKRATJI KRAS. Dobimo se ob 10. uri, ko bom začeli z glasbeno pravljico na gradu Štanjel.


Cena na osebo znaša 7,5 EUR.
Čudoviti svet burje, kamna in ruja vas bo prevzel!

 

 

Škratji Kras je nova družinska dogodivščina v Štanjelu na Krasu, ki otroke in odrasle popelje v čudoviti svet Krasa. Izvirna zgodba Škratje s Krasa Uroša Grilca z ilustracijami Zvonka Čoha je ekološko ozaveščena pripoved o tem, kako so nagajivi škratje zagodli prebivalcem Štanjela, v katerem je vse postavljeno na glavo. Na Škratjem Krasu so skrili kraške pečate in vsenaokrog natrosili škratje uroke. Kraški svet zdaj ni več trden kot kamen, vztrajen kot burja in pisan kot ruj. Kras potrebuje pomoč! In tukaj se poda domišljija na čisto pravo pot iz kamna in prsti. Glasbena pravljica Škratje s Krasa bo jeseni izšla na novi zgoščenki, v živo pa jo pripovedujemo na različnih dogodkih ter nastopih v vrtcih in šolah. 

 

DOŽIVETJE: S Krasno beležko se otroci podajo na pomembno misijo: na poti iščejo skrivne pečate, ki predstavljajo temeljne značilnosti Krasa in vrline, zlasti vztrajnost in ustvarjalnost kraškega človeka. Da bo na Krasu spet vse lepo in prav, morajo rešiti škratji urok, pri tem pa morajo najti škratorunske simbole za čarobni izrek in se naučiti skrivne škratje pisave. Pustolovščina jih popelje skozi čudovito kraško pokrajino v škratji svet, kjer ne manjka zabavnih škratovščin. Slikoviti Kras je od nekdaj tudi umetniški navdih, zato se otroci na Škratjem Krasu preizkusijo v umetnosti: zaigrajo na zvenečo klop, začutijo lepoto kamnoseštva, ustvarijo svoj mozaik in spoznajo skrivnost o škratih s Krasa, ki jo je poznal že Srečko Kosovel. Na poti obiskovalce očarajo skulpture oblikovalcev lesa in kamna iz kraških kamnolomov (link na Marmor Sežana). Na pomembni misiji pa je tudi Škratji Kras, saj je ustvarjen zato, da pri obiskovalcih spodbuja pohodništvo, domišljijo in ustvarjalnost, jim omogoča spoznati in doživeti Kras, zasnovan pa je na način, da pri velikih in majhnih razvija trajnostno naravnanost, pozitiven odnos do okolja in varovanja narave. 

 

KAJ: Dogodivščina Škratji Kras se prične na parkirišču ob pošti v Štanjelu (45.823575, 13.842900), Krasno beležko in barvice, ki jih otroci potrebujejo za doživetja Škratjega Krasa, pa obiskovalci dobite po ceni 5 eur v bližnjem Baru Zoro. Pot je krožna, nezahtevna in urejena, konča pa se v TIC-u Štanjel na gradu Štanjel (45.82378377325248, 13.844842396443454), kjer otroci za rešeno misijo prejmejo tudi krasno nagrado. Pot je dolga 3.390 m, višinske razlike je 93 metrov, zanjo bodo družine potrebovale najmanj 2,5 ure, seveda pa se lahko raziskovanje kraških skrivnosti na doživljajskih točkah in uživanje v lepotah Krasa hitro podaljša v celodnevni izlet na Krasu.

 

ZA KOGA: Škratji Kras je namenjen družinam, šolam in vrtcem ter vsem pohodnikom, ki iščejo urejene poti z zgodbo in izvirna doživetja v naravi. Priporoča se lahka pohodna obutev, poleti so temperature na Krasu lahko zelo visoke. Pot prehodite sami, saj vam Krasna beležka omogoča vsa doživetja in ponuja strukturiran obisk, lahko pa se na pot podate z interpretativnim vodnikom (po naročilu ali ob organiziranih dogodkih). Doživetje Škratji Kras z interpretativnim vodenjem organiziramo za skupine predšolskih otrok ter otrok prve in druge triade. Idealno je, da otroci pred obiskom spoznajo zgodbo iz slikanice Škratje s Krasa, saj bodo tako njihova doživetja še močnejša.

 

KAKO: V Baru Zoro obiskovalci kupite Krasno beležko (5 EUR), ki omogoča celovito doživetje poti, poleg nje prejmete še barvice. Zbrani pečati in rešen čarobni izrek pa otrokom po prehojeni poti prinese krasno nagrado, ki jo dobite v TIC-u Štanjel na gradu Štanjel.

KJE Dogodivščina Škratji Kras se prične na parkirišču ob pošti v Štanjelu (45.823575, 13.842900).

 

Parkirišče je urejeno.

Cena posamične Krasne beležke je 5 EUR

Dodatne informacije in naročila obiska z interpretativnim vodnikom na info@skrateljc.org ali na telefon 051 398 843.

 

Organizacija vrtčevskih ali šolskih obiskov Škratjega Krasa ter nastopov glasbene pravljice: jelena@skrateljc.org, 031 824 512.

Zunanje povezave: Prijava na e-noviceFacebook stranGoogle lokacija

Vir: Zavod Škrateljc, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Zavod Škrateljc:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid