Obrazi. Stane Jarm v zgodnjih delih...

OBRAZI. Stane Jarm v zgodnjih delih in portretih Tihomirja Pinterja

Razstava ob 90. obletnici rojstva in 10. obletnici smrti akademskega kiparja Staneta Jarma.

Kustosinja: Nadja Kovačič

Likovni salon Kočevje, Trg zbora odposlancev 72, 1330 Kočevje

22. 9.–5. 12. 2021

Odprtje razstave: sreda,22. 9. 2021, ob 19. uri.

Razstavo bo otvoril župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič.

 

Stane Jarm je v enem izmed pogovorov o svojem ustvarjanju leta 1992 razmišljal o svojih najpogostejših motivih:

"Obraz izraža vrhunec, konico tistega, kar se dogaja v človeku. No, o tem govorijo tudi gibi rok, roke same itd., toda na obrazu se človekovo notranje življenje združuje in intenzivira. Če k temu dodamo mimiko, ustnice, ki govorijo in kričijo ter jokajo, je na obrazu najbolj jasno, kaj se dogaja v človekovi notranjosti." (Iz pogovora s kiparjem. Jože Horvat: Grozljivo ozadje Kočevske. Pogovor z akademskim kiparjem Stanetom Jarmom. – Slovenec, 24. 12. 1992)

Razstavo, ki jo smo jo pripravili v Likovnem salonu Kočevje, je posvečena kiparjevi 90. obletnici rojstva in 10. obletnici smrti. Ravno v letu, ko bi kipar praznoval svoj osemdeseti rojstni dan, je Občina Kočevje razglasila prvo tematsko kulturno leto, ki je bilo posvečeno Jarmovemu umetniškemu ustvarjanju in kulturnemu udejstvovanju v Kočevju. Žal vseh dogodkov ni dočakal, saj se je njegova življenjska pot končala le en mesec pred njegovim rojstnim dnem. Posthumno je postal prvi prejemnik priznanja Občine Kočevje Deklica s piščalko.

Na tokratni razstavi bodo predstavljena kiparska dela in grafike Staneta Jarma, ki jih je izdelal kmalu po končanem študiju. Ta del njegovega ustvarjalnega opusa je širši javnosti veliko manj poznan, kot njegova kasnejša dela, ki so nastajala z zanj najbolj značilnim orodjem, motorno žago. Po končanem študiju se je počasi odmaknil od takrat že skoraj zapovedanih načel realizma in je začel postopoma odkrivati skrivnosti lesa, naravnega materiala, s katerim je stopil v stik že v svojih najzgodnejših otroških letih, in ki mu je omogočil stopiti na samostojno kiparsko pot. Zgodnja dela so nastajala pod modernističnimi vplivi in jih zaznamujejo predvsem izčiščene in poenostavljene forme ter tektonsko trdna in zgoščena kiparska forma.

Motivno so kiparska dela prežeta z vojno in nasiljem druge svetovne vojne, ki jo je doživljal kot otrok. Podobe vdov, žalujočih mater in talcev so zaznamovani s tipologijo obrazov, ki so nenavadna mešanica sledov domače rezbarske tradicije in impresivnih likov iz oddaljenih eksotičnih kultur. Kiparjeve pretresljive likovne zgodbe postanejo ljudje iz okolja, ki ga je najbolj poznal, in so iz časov, ki jih je doživel. Vse to se je bridko zarezalo v njegovo dušo in ga je spremljalo celotno ustvarjalno obdobje.

Razstava bo dopolnjena s portreti Staneta Jarma, ki ga je v fotografski objektiv ujel fotograf Tihomir Pinter. Fotografije, ki prikazujejo kiparja v ateljeju in med delom na prostem, je Tihomir Pinter podaril za stalno zbirko Pokrajinskega muzeja Kočevje.

Stane Jarm (1931-2011) se je rodil v družini z rezbarsko-podobarsko tradicijo. Po končani osnovni šoli v Osilnici leta 1946 je s sestrino pomočjo opravil sprejemne izpite na srednji šoli za umetno obrt v Ljubljani. Šolanje je nadaljeval na tedanji Akademiji za upodabljajočo umetnost v Ljubljani, kjer je med letoma 1950 in 1954 pri profesorjih Zdenku Kalinu in Borisu Kalinu študiral kiparstvo. Njegovi kolegi na akademiji so bili bodoči kiparji: Peter Černe, Slavko Tihec, Slavko Hočevar, Boris Sajovic, Slavko Krajnc in Atanas Velčevski. Po diplomi se je vpisal na kiparsko specialko in jo leta 1956 uspešno končal pri prof. Borisu Kalinu. Po končanem šolanju se je preselil v Kočevje, kjer je bil do upokojitve leta 1995 zaposlen kot likovni pedagog. Poučeval je likovno vzgojo na snovni šoli in hkrati več let umetnostno zgodovino na Gimnaziji Kočevje. Skupaj z likovnim pedagogom Ivanom Brudarjem ter glasbenim pedagogom Milošem Humekom je bil soustanovitelj ikovnega salona Kočevje in nekaj let tudi njegov strokovni vodja.

Vir: Pokrajinski muzej Kočevje, Napovednik.com

Zemljevid