Slovanski bralni klub: Ahilova smrt - Boris Akunin

Na tretjem spletnem srečanju Slovanskega bralnega kluba v letu 2021 bomo spregovorili o kriminalki Ahilova smrt ruskega avtorja Borisa Akunina.
Mladi kolegijski prisednik Erast Petrovič Fandorin se po več letih bivanja na Japonskem vrne v Moskvo, kjer se po naključju nastani v istem hotelu kot njegov stari znanec general Soboljev. Vendar mu srečanje z njim ni usojeno, saj general ponoči umre. V knjigi se je avtor poigral z žanrom detektivskega in zgodovinskega romana, domiselno pa je zastavil tudi zgradbo romana: najprej prikaže zgodbo s stališča detektiva, nato pa s stališča poklicnega morilca.
Gostja: prevajalka Lijana Dejak

Prijava
Udeležba je brezplačna, a je zaradi omejenega števila mest prijava obvezna. Prijave sprejemamo na tel. št. 01 308 56 00 ali na e-naslovu slovanska@mklj.si.

V Slovanskem bralnem klubu izpostavljamo najimenitnejša dela slovanskih avtoric in avtorjev, ki suvereno sooblikujejo pokrajino evropske in svetovne literarne tradicije. O knjigah v sproščenih pogovorih razpravljamo z njihovimi prevajalkami in prevajalci ter ustvarjalkami in ustvarjalci. Bralni klub vodita slavistki Tatjana Jamnik in Jana Šnytová.

Program
ponedeljek, 25. 1. 2021, ob 20. uri
Karel Čapek: Bela bolezen. Prev. Fran Albreht. Ljubljana: SNG Drama, 1937. 59 strani. (drama - češka književnost)

ponedeljek, 22. 3. 2021, ob 20. uri
Lamija Begagić: Obletnica mature. Prev. Đurđa Strsoglavec. Ljubljana: eBesede, 2011. 145 strani. (kratka proza - bosanska književnost)
Gostja: prevajalka Đurđa Strsoglavec

ponedeljek, 20. 9. 2021, ob 20. uri
Boris Akunin: Ahilova smrt. Prev. Lijana Dejak. Ljubljana: Modrijan, 2008. 320 strani. (roman - ruska književnost)
Gostja: prevajalka Lijana Dejak

ponedeljek, 22. 11. 2021, ob 20. uri
Olga Tokarczuk: Jakobove bukve. Prev. Jana Unuk. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2017. 936 strani. (roman - poljska književnost
Gostja: prevajalka Jana Unuk

Organizatorji: Slovanska knjižnica, Kulturno-umetniško društvo Police Dubove, Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Zveza Modro-bela ptica.

Slovanski bralni klub poteka v okviru projekta Migracije v resničnosti, ki ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa. Prikaži manj

Vir: Mestna knjižnica Ljubljana, Napovednik.com

Zemljevid