Zbirka umetnin 20. in 21. stol. Odkupi 2011 2021

Javni zavod Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML) je bil ustanovljen leta 2009. Takrat se je več dotlej samostojno delujočih galerij združilo z Mestnim muzejem Ljubljana. Zbiranje umetnin pod novim imenom traja tako že več kot desetletje; v jedru pa se nadaljuje sto- in večletna tradicija, ki jo je leta 1907 začel tedanji ljubljanski župan Ivan Hribar.

Odkupi za zbirko kažejo dva toka. Po eni strani se v zbirko stekajo dela, ki jih v javno last ponudijo v odkup zasebni lastniki in zasebne galerije. Ta dela zapolnijo vrzeli v muzejski zbirki "ljubljanske" umetnosti 20. stoletja. Po drugi strani pa muzej stremi k temu, da vsako leto odkupi eno ali dve sodobni deli, ki naj bi v prihodnosti navdihovali muzejskega obiskovalca k razmisleku o mestu, Ljubljani, in o ljudeh v 21. stoletju.

Uresničevanje te vizije omogočata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana, ki je tudi ustanoviteljica MGML.

V malem razstavišču muzeja (2. nadstropje) razstavljamo dela: Suzane Brborović, Tine Dobrajc, Mitje Ficka, Maksima Gasparija, Franceta Grudna, Elze Kastl, Jurija Kalana (dve deli), Staša Kleindiensta, Toneta Lapajneta, Mihe Štruklja in Franceta Uršiča.

Ob tokrat razstavljenih delih smo zbirko v preteklih desetih letih dopolnili s fotografijami z aktualne razstave Rogerja Ballena (do 26. 9. si jo lahko ogledate v Galeriji Jakopič), s slikami Jele Trnkoczy, Ivana Vavpotiča in Aleksija Kobala (slika je del stalne razstave Mestnega muzeja Ljubljana), Silvestra Plotajsa Sicoeja (v Mestni hiši Ljubljana), z risbami Karle Bulovec Mrak, s sliko Andreja Bratine, z grafiko in lesorezno matrico Franceta Kralja, knjigo umetnika Ištvana Išta Huzjana ter z robotom Saša Sedlačka (vse hranimo v depoju).

Foto: Aleksij Kobal, Zakulisje popoldneva, 2012, olje na platnu, 200 x 200 cm © Andrej Peunik, Jurij Kalan: Glave, 2018, les, barva © Matevž Paternoster, Staš Kleindienst: Zmagoslavje teme, 2017, olje na platnu, © Matevž Paternoster

Zunanje povezave: Mestni muzej Ljubljana

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid