Glasbeni dialogi: Glasba dinastije Strauss

GLASBENI DIALOGI
8. 9.–29. 9. 2021
Dvorana sv. Frančiška Asiškega, Koper

GLASBENI DIALOGI so nov koncertni cikel, ki bo potekal enkrat letno v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru. Koncerti bodo letos med 8. in 29. septembrom ob sredah zvečer. V ciklu nameravamo občinstvu vsako leto predstaviti po eno glasbeno pokrajino. Letos je v našem fokusu Avstrija. V ciklu se bodo predstavile štiri različne glasbene zasedbe in slikovito upodobile raznovrstnost glasbenega ustvarjanja te regije. Na prvem koncertu nas bodo v čas dunajske klasike popeljali štirje ugledni avstrijski glasbeniki mednarodnega slovesa. Prisluhnili bomo monumentalni simfoniji "Eroica" Ludwiga van Beethovna v redko izvajani originalni priredbi za klavirski kvartet izpod peresa Beethovnovega učenca Ferdinanda Riesa ter edinemu izvirnemu delu Franza Schuberta za to zasedbo. Na drugem koncertu bomo priča glasbi dinastije Strauss, ki je tako močno zaznamovala 19. stoletje in navduševala občinstvo po vsem svetu – tudi v naših krajih. Program bo začinjen z operetnimi arijami tistega časa. Tretji koncert nam bo postregel z večerom avtorske glasbe, ki temelji na judovski klezmer glasbi. V interpretaciji mladih avstrijskih glasbenikov bomo prisluhnili njihovi z energijo nabiti sintezi tradicionalne in sodobne glasbe. Cikel bo zaokrožil pravi medkulturni dialog, dialog med slovenskim harmonikarjem Borutom Morijem in v Gradcu živečim violinistom Igmarjem Jennerjem, ki skupaj ustvarjata že šestnajst let in navdušujeta občinstvo z uigranostjo in tehnično dovršenostjo.

GLASBENI DIALOGI
15. 9. 2021 ob 20.30, Dvorana sv. Frančiška Asiškega, Koper
GIRARDI ENSEMBLE GRAZ
"Glasba dinastije Strauss"

Harald Martin Winkler, 1. violina
Volker Hannes Zach, 2. violina
Christian Liberty Marshall, viola
Ruth Straub, violončelo
Hubert Salmhofer, klarinet
Christian Dolcet, klavir
Tetiana Miyus, sopran

Girardi Ensemble Graz, ki deluje od leta 2002, so ustanovili člani obeh graških simfoničnih orkestrov, ki so v preteklosti že pogosto sodelovali in si želeli intenzivnega komornega muziciranja. Člane zasedbe odlikujejo mednarodne izkušnje iz številnih koncertnih projektov, sodelovanja z uglednimi komornimi zasedbami, kot sta Amadeus Quartett in Alban Berg Quartett, in sodelovanja z uveljavljenimi umetniki, kot so Paul Badura Skoda, Arvo Pärt, Stefan Vladar, Heinrich Schiff, Ernst Kovacic in Dunajski dečki. Njihov repertoar sega od baroka, dunajske klasike in obdobja moderne do sodobnih del, njihova posebnost pa so projekti z glasbo dinastije Strauss in Roberta Stolza. Pri svojem delu se Girardi Ensemble orientira po uveljavljeni izvajalski praksi tistega časa in izvirnem notnem materialu. Zasedba se odlikuje po vrhunskih izvedbah in avtentični predstavitvi del, saj nastopa tudi s stoječim prvim violinistom, kot je bilo to prvotno v navadi. Pred leti jih je s Straussovim programom k sodelovanju povabil tudi sam Nikolaus Harnoncourt v okviru festivala STYRIARTE v Gradcu.

Cikel Glasbeni dialogi je omogočil Avstrijski kulturni forum.


Prost vstop! Vstop je mogoč le z brezplačno vstopnico, ki jo lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom pri vhodu. Pri vstopu preverjamo PCT pogoje.

Vir: Im.puls, Napovednik.com

Zemljevid