Poletne naravoslovne delavnice SLADOKUSCI

Slovenija je v letu 2021 proglašena za Evropsko gastronomsko regijo, zato smo tudi poletne delavnice posvetili tej temi, seveda predvsem z naravoslovnega stališča.

Na petih delavnicah se bomo z otroki pogovarjali, igrali, ustvarjali, preučevali, raziskovali in se zabavali ob vsebinah, posvečenih hrani in prehranjevanju.

Delavnice so namenjene ozaveščanju o pomenu sonaravnega bivanja, trajnostnega razvoja, samooskrbe ter ohranjanju avtohtonih pasem. Ker so dinozavri zakon, se jim seveda nismo mogli izogniti. No, pa saj so morali tudi dinozavri jesti … In iz njihove usode se na osnovi fosilnih ostankov lahko veliko naučimo tudi mi.


Delavnice se pričnejo ob 11. uri in trajajo uro in pol. Primerne so za otroke od 5 do 12 let, mlajši otroci se jih lahko  udeležijo v spremstvu odraslega (ki mora izpolnjevati pogoje PST).

Zaradi zagotavljanja kakovosti, preprečevanja širjenja okužb in omejenih prostorskih zmogljivosti je število mest omejeno. Rezervacij ne sprejemamo, vstopnice pa so na voljo pri blagajni muzeja in v naši spletni trgovini (na spletu do petka pred naslednjim tednom delavnic).


Otroci, ki se bodo udeležili petih delavnic, prejmejo priznanje in darilce.  


Delavnice ob sodelovanju prostovoljk in prostovoljcev Prirodoslovnega muzeja Slovenije vodi dr. Staša Tome


Ponedeljek, 19. 7. in 26. 7. ter 16. 8. in 23. 8. 2021

DINOKUSCI

Pogovarjali se bomo o tem kako so se prehranjevali dinozavri – nekateri so bili ogromni rastlinojedci, drugi so bili strašni plenilci … Temu so bili prilagojeni tako njihovi zobje, kot celoten telesni ustroj. Vsak udeleženec bo izdelal odlitek zoba in kremplja plenilskega dinozavra, ki bo lahko služil kot obesek na ogrlici ali le spomin na delavnico.


Torek, 20. 7. in 27. 7. ter 17. 8. in 24. 8. 2021

SLADKO KOT MED

Otroci bodo izvedeli manj znane zanimivosti o čebelah, pogovarjali pa se bomo tudi o tem, kaj vse, razen sladkega medu, čebele ponujajo človeku. Spoznavali bomo tudi divje čebele, ki smo jih v Sloveniji našteli kar 573 različnih vrst. Večina je samotarskih, nekatere pa živijo v kompleksnih družinskih skupnostih. Izdelali bomo pokrivalo za zaščito pred soncem v obliki zabavne čebelice.


Sreda, 21. 7. in 28. 7. ter 18. 8. in 25. 8. 2021

SOL ŽIVLJENJA

Brez jedilne soli si ljudje življenja ne moremo več predstavljati. Poleg soli, ki jo uporabljamo v kuhinji, pa je v naravi še več drugih soli. Govorili bomo o tem, od kod ljudje pridobivamo jedilno sol, za kaj jo uporabljamo, kaj se zgodi, če je soli preveč in kaj, če je je premalo. Spoznavali bomo tudi organizme, ki živijo v zelo slanem okolju. Sol bomo obarvali v različne barve in izdelali lepe umetniške izdelke.


Četrtek, 22. 7. in 29. 7. ter 19. 8. in 26. 8. 2021

Z DOMAČEGA VRTA

Domača hrana je najboljša! Vsakdo si lahko pridela vsaj nekaj malega zelenjave ali vsaj začimbnic. Tudi hrana, kupljena pri bližnjem kmetu, je neprimerno bolj kvalitetna in zdrava, kot tista uvožena iz daljnjih krajev. Takšno ravnanje pa je tudi veliko bolj prijazna do narave in okolja. Okrasili bomo cvetlične lončke ter vanje posadili ali posejali solato, endivijo, radič in rukolo. 


Petek, 23. 7. in 30. 7. ter 20. 8. in 27. 8. 2021

ZDRAVI KOT DREN

Skozi zabavno igo bomo spoznavali načela zdrave, raznolike in uravnotežene prehrane. Izdelali bomo poučno igrico, s kater se bodo otroci lahko pozabavali tudi doma in okrasili majice, ki bodo lep spomin na dni, preživete v muzeju.

 

Ilustracija: Igor Šinkovec

Zunanje povezave: Koledar dogodkov

Vir: Napovednik.com, Prirodoslovni muzej Slovenije

Zemljevid