Invaderjeve grafike Alert 2020 so razprodane

Po zgolj enem dnevu prodaje so Invaderjeve grafike z naslovom Alert 2020 razprodane.


Razstavo Grafike na papirju si v MGLC lahko ogledate do 15. avgusta. Priznani francoski ulični umetnik, ki ustvarja pod psevdonimom Invader, je v grafičnem ateljeju MGLC v tehniki sitotiska natisnil serijo grafik z naslovom Alert 2020 v petih barvnih različicah.

Gre za sodobno predelavo njegove grafike Alert iz leta 2001, v kateri si je prisvojil zgodnjo Macintoshevo ikono za opozorila, ki jo je oblikovala Susan Kare. Ko so Invaderja prosili, naj za razstavo ustvari grafiko, se mu je ta zazdela popolna, najprej zato, ker gre za poklon njegovi prvi grafiki, pa tudi zato, ker je bilo 2020 v resnici leto, ko nam je globalni sistem poslal opozorilo.


Razstava Grafike na papirju je bila pripravljena posebej za Ljubljano in predstavlja svetovno premiero celote njegovega grafičnega dela. Opazovalcu ponuja priložnost, da odkrije manj znan vidik umetnikovega delovanja. Na retrospektivi predstavljamo vse od sitotiskov do litografij, od lesorezov do grafik v štiribarvni tehniki in invazijskih zemljevidov. Barvite umetnine tematizirajo tako njegove znamenite 8-bitne kvadratne like vesoljčkov kot rubikubizem. Koncept, ki se imenuje po znameniti Rubikovi kocki, temelji na tem, da je umetnik iz šestih barvnih kvadratkov te kocke izdelal kipe in pikselirane slike.

Več kot sto del na papirju je nastajalo od leta 2001 do 2020 in jih na razstavi dopolnjuje še Invaderjev izbor kratkih avtorskih filmov. Umetnik je posebej za razstavo pripravil tudi skulpturo Point of Invasion, ki na podstavku pred Gradom Tivoli nagovarja sprehajalce v parku. V sklopu razstave je bil objavljen tudi izčrpen katalog.


Invaderjeva navzočnost v Ljubljani postane še zlasti opazna zaradi mozaikov, ki razstavo širijo v mesto. Doslej je na ta način zaznamoval že mnoge svetovne metropole na vseh celinah.


 

 

Kustos razstave Invader, Grafike na papirju: Božidar Zrinski 

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Foto: Urška Boljkovac

Zunanje povezave: Invader: Grafike na papirju

Vir: Napovednik.com, Mednarodni grafični likovni center - MGLC

Naročite se na email listo prireditelja Mednarodni grafični likovni center - MGLC:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Video

Zemljevid