Čipka kaže soncu pot, razstava čipk DKIČ in MMI

Idrijska čipka je bila od nekdaj namenjena trgu, odlikovala jo je njena raznolikost uporabe. Premožnejše ženske na Kranjskem so že v 18. stoletju čipke uporabljale pri obrobah priljubljenih pokrival – avb, zavijačk in peč, – pa tudi za obšitke oblačil ter hišnega tekstila. Klekljarsko znanje so mlada idrijska dekleta izkoristila pri pripravi bale, ki so jo poleg osebnega perila sestavljali kosi hišne tekstilne opreme, obrobljene s čipkami: rjuhe, prevleke za vzglavnike, brisače, prti, prtiči, zavese. Najbolj množičen uporabnik idrijskih čipk je bila vse do začetka 20. stoletja Cerkev, ki je z njimi krasila cerkveni tekstil in liturgična oblačila. Čeprav v današnjem času idrijska čipka še vedno ohranja funkcijo uporabnega izdelka, predstavlja sodobnim risarjem vzorcev, klekljaricam in oblikovalcem nove in nove izzive. Tudi zavese so lahko eden izmed njih.

Na razstavi čipk Društva klekljaric idrijske čipke in Mestnega muzeja Idrija se prepletata tradicija in sodobnost. Čipke, izdelane po starih in novih avtorskih vzorcih, so všite v premišljeno izbrano tkanino in na popolnoma nov način postavljene v prostor.

Na otvoritveni slovesnosti, ki bo potekala v petek, 18. junija 2021 ob 19. uri v Razstavišču Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg, bomo prisluhnili županu občine Idrija, g. Tomažu Venclju, direktorici Mestnega muzeja Idrija, ga. Ivani Leskovec, ga. Katji Martinčič, mag. inž. arh., predsednici Društva klekljaric Idrijske čipke, ga. Andreji Uršič ter flavtistkam, učenkam GŠ Idrija pod vodstvom ga. mag. Špele Flajšaker. Program bo povezovala ga. Vesna Marinac.

 

URNIK:

TOREK–NEDELJA: od 10:00 do 17:00

PONEDELJEK: zaprto

Pri ogledu razstave in na dogodku je potrebno upoštevati veljavna priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS CoV-19.

Vir: Mestni muzej Idrija, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Društvo klekljaric

Zemljevid