Olja Triaška Stefanović: Bratstvo in enotnost

Olja Triaška Stefanović v svojem zadnjem projektu Bratstvo in enotnost prevprašuje spomine na osemdeseta in devetdeseta leta prejšnjega stoletja skozi arhitekturo, spominska obeležja in spomenike nekdanje Jugoslavije. Skupaj z družinskimi fotografijami in obsežnim arhivom časopisnih izrezkov nam umetnica na ozadju razpada Jugoslavije in stopnjevanja etničnih sporov pripoveduje zgodbo svoje družine.

Njene fotografije pričajo o tem, kako so nekatera področja umetnosti in kulture orodje v rokah vladajoče politične in ekonomske elite in kako nanje vpliva prekrivanje palimpsesta zgodovine. Stavbe, spominska obeležja in spomeniki ne dokumentirajo samo procesa izgradnje večetnične države, ampak govorijo tudi o poglabljanju konfliktov, ki so bili posledica naraščajočih nacionalizmov in razkroja "jugoslovanske identitete".

Čeprav umetničin projekt naslavlja turbulentno zgodovino nekdanje Jugoslavije in etnične spore v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, njen pogled lahko preslikamo na celoten sodobni svet, ki ga dušijo duhovi preteklosti. Razmere na ozemlju nekdanje Jugoslavije niso tako zelo drugačne od tistih v nekaterih novih državah v srednji in vzhodni Evropi.  Zato razstava spodbuja gledalce, da ne razmišljajo samo o zgodovini, politiki in vojnah, temveč tudi o spominu, pozabi in nenazadnje tudi veri v prihodnost in upanju.

Olja Triaška Stefanović je fotografinja in vizualna umetnica, rojena v nekdanji Jugoslaviji, ki se je v času vojne na Balkanu ustalila na Slovaškem, kjer živi in dela. Je izredna profesorica na Akademiji za umetnost in dizajn v Bratislavi, kjer je trenutno predstojnica oddelka za fotografijo in nove medije.

Vir: Photon - Center za sodobno fotografijo, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Photon - Center za sodobno fotografijo:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid