Mesec draga

  • Kaj: Creme de la creme slovenske drag scene
  • Kdaj: Že poteka - do sobota, 26.6.2021
  • Kje: Več lokacij, Ljubljana
  • Prireditelj: Društvo ŠKUC
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Leto dni premora, občinstvo je lačno nastopov v živo, kraljice pa že srbijo pete. Iz zaslonov spletnih brskalnikov se vračamo na odre! Polne barvite energije, kosmate in bogate. Paradni mesec bomo popestrile z nastopi vsepovsod, modnimi revijami, s pogovori in še čim!

Glavni cilj Meseca draga je predstaviti drag umetnost in drag ustvarjalce_alke najširšemu občinstvu v Ljubljani. Vključuje 5 dogodkov, ki se bodo v juniju zvrstili na različnih prizoriščih v Ljubljani.

Slovenska drag scena ima bogato zgodovino. Njene začetke v Ljubljani najdemo že v zgodnjih osemdesetih letih. Skozi desetletja je imela zelo raznolike izraze in vplive. Od estetike alternativnih gibanj osemdesetih let, club kids, Evrovizije, kabareta in še kaj. Kljub svoji dolgi zgodovini pa umetnost draga ostaja odrinjena na rob osrednje kulture. Odločevalci izven LGBT kulturnih krogov se je praviloma izogibajo. Z Mesecem draga želimo to spremeniti. V zadnjih letih je slovenska drag scena "eksplodirala". Svoj dom smo našle v LGBT prostorih v AKC Metelkova mesto. Ustvarjalk je vedno več in naši prostori postajajo premajhni za vse kar želimo pokazati. Zato našo umetnost prelivamo izza obzidja metelkove v mestni center z namenom, da nas spoznajo širše množice. Prepričani smo, da je tudi Ljubljana lahko eden od centrov evropske drag scene.

V juniju vas bomo popeljali skozi zgodovino slovenskega draga, prikazali različne talente drag plemstva in se, kar je najbolj pomembno, izjemno zabavali! Stopite skupaj z nami v novo ero kvir življenja v Sloveniji!

OKROGLA MIZA – "SLOVENSKI DRAG SKOZI ČAS"

6., Galerija Škuc, 19:00
Govorili bomo o zgodovini slovenskega draga s tremi drag performerji. O slovenskem dragu skozi desetletja, kako so se njegove značilnosti spreminjale, o ukvarjanju z dragom v času pandemije, ter o svojih lastnih izkušnjah z dragom bodo govorili: Virginia Immaculata, Babsi Adler in Mentalika.

RAZSTAVA FOTOGRAFIJ – "UNDER THE CLOWN WHITE"

6., Klub Tiffany, 19:00
V prostorih kluba Tiffany bo odprtje razstave fotografa Marija Županova z naslovom "Clown White". Prikazan bo proces transformacije performerja v odrski lik in vsi izzivi, ki jih srečuje na poti. Med ličenjem kraljice pogosto uporabijo "clown white", da poudarijo določene dele okoli oči. Kaj je pod njim, kaj se nanj še dodaja? Kaj pomeni biti drag performer in kako nastaja drag v Sloveniji? Vse česar ne morete videti na malih ekranih.

Marijo Zupanov se je rodil 8. decembra 1989 v Novem mestu.
Fotografijo je študiral na ALUO UL, kjer je diplomiral leta 2014.
Razstavljal je doma in v tujini. Njegove fotografije so objavljene v domačih in tujih medijih.
V fotografiji ga navdušujejo napake, transgresija in naključnost fotografskega momenta.
 
LITERARNI VEČER – "DRAGE BESEDE"

6., Pritličje, 20:00
Intimni literarni večer z elementi kabareta, na katerem bodo svojo poezijo in prozo brali ter vas zabavali: Mentalika, Eric Dagger in Dorijan Mavrični.

ODPRTA PISTA

6., Paradno mesto, Kongresni trg, ob 15:00
Pridružite se mladi slovenski drag in queer skupnosti v okviru Paradnega mesta, ki bo ljubljanskemu občinstvu predstavila svoj najboljši drag! Navdih za dogodek smo si sposodili v ameriški "Ball kulturi". Pridružite se nam z vso svojo grandioznostjo in zaplešite z nami! Začnemo ob 15:00!

DRAG SHOW – "DOGODEK"

6. Gala Hala, 20:00
Najboljše smo prihranili za konec! Enourni drag show z nastopi najmlajše generacije slovenskega draga. Primite se za lasulje, v Sloveniji ful piha.

Nastopajo: Babsi Adler, Mentalika, Plastika, Paradoxa, Karmen Daš, Vera Vulva in Patricia Vulva

 

Vsi dogodki, razen zaključne predstave, so brezplačni. Vstopnina za predstavo "Dogodek" 26. 6. je 10 €.

 

Vodja projekta: Ivan Kovač

Mentor: Jernej Škof

Sodelujoči_e umetniki_ce: Virginia Immaculata Babsi Adler Mentalika Eric Dagger Dorijan Mavrični Plastika Dynasty Paradoxa Dynasty Karmen Daš Vera Vulva Patricia Vulva

Oblikovalec: Uroš Duh

 

Projekt Mesec draga je nastal v produkciji Društva ŠKUC ob podpori, mentoriranju in financiranju javnega zavoda Mladi zmaji, Mestni inkubator 2020 – Kaj je dobro in je lahko še boljše – Program za uresničevanje idej mladih v Ljubljani.

Projekt sta podprla Društvo Parada ponosa in klub Tiffany.créme

Vir: Društvo ŠKUC, Napovednik.com

Zemljevid