Občasna razstava: 50 let tovarne Nazarje

50 let uspešne zgodbe: 50 let tovarne Nazarje (1970–2020): Tovarna skozi čas

Praznovanje petdesetletnice je vedno priložnost za pogled nazaj in razmislek o prihodnosti. To je pogled na 50 let razvoja tovarne malih gospodinjskih aparatov, na 50 let uspešne zgodbe. Začela se je leta 1970 v takratnem obratu Gorenja na lokaciji Nazarje s proizvodnjo stenskih kuhinjskih tehtnic za nemško podjetje Krups. Zaveza direktorja Gorenja, g. Ivana Atelška, da z vzpostavitvijo proizvodnega obrata prispeva k razvoju "svoje" Zgornje Savinjske doline, je bila rezultat takratnega naprednega stanja duha v državi. Od začetnih 68 zaposlenih, ki so v prvem letu obstoja tovarne izdelali 15.000 aparatov na takratnih 1.700 kvadratnih metrih površine, se je število zaposlenih povečalo na 1.700, površina za več kot 20-krat, proizvodnja gospodinjskih aparatov pa na več kot osem milijonov izdelanih enot na leto.
Danes lahko s ponosom trdijo, da so največja proizvodno-razvojna lokacija v diviziji malih gospodinjskih aparatov in eno od najpomembnejših ter uspešnih podjetij v koncernu BSH. V njenem okviru je tudi regijska organizacija prodaje, ki koordinira prodajo vseh izdelkov koncerna za 10 držav v jugovzhodni Evropi. Tovarna v Nazarjah je hkrati tudi največji proizvodno-razvojni obrat malih gospodinjskih aparatov v Evropi.

V Tehniškem muzeju Slovenije bo na ogled predstavitev zgodovine podjetja BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje z izbranimi izdelki, ki predstavljajo pomemben del slovenske tehniške dediščine.

Razstava je rezultat sodelovanja podjetja BSH in Tehniškega muzeja Slovenije v sklopu prireditev Tehnika v gospodinjstvu, ki potekajo v luči projekta "Slovenija ‒ Evropska gastronomska regija 2021".

Odprtje razstave bo potekalo na muzejski spletni strani.

Razstava bo na ogled v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki od 9. 6. do 31. 12. 2021.

Vir: Tehniški muzej Slovenije, Napovednik.com

Zemljevid