Ne postopaj, danes je kataklizma

Vabljene_i k ogledu skupinske razstave študentk_ov ALUO "Ne postopaj, danes je kataklizma", ki bo na ogled od četrtka, 3. junija, do torka, 22. junija 2021, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. 

Razstavljajo: Ajda Kadunc, Gala Alica Ostan Ožbolt, Jernej Šimec, Monika Plemen in Zdenka Pandžić.

Razstava je na ogled do 22. junija.

"Povednost, ne številčnost" je bilo vodilo izbora del za skupinsko razstavo študentk_ov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, ki se bienalno odvija v Galeriji Alkatraz. Na skupinski razstavi, nastali v koprodukciji z ljubljansko Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, s svojimi deli sodelujejo Ajda Kadunc, Gala Alica Ostan Ožbolt, Jernej Šimec, Monika Plemen in Zdenka Pandžić. Naslov razstave je sestavljen iz imen dveh del, ki si ju lahko ogledamo v prostorih Galerije Alkatraz. "Ne postopaj, danes je kataklizma" dobro povzame vsakdan zadnjega leta oziroma našo (novo) realnost. Gre za kolektivno izkušnjo s katero se (je) vsak_a spoprijema(l_a) na svoj način. Razstavljena dela v večini sodijo v omenjen časovni okvir, a hkrati delujejo izven njega.


Razstava mladih umetnic_kov implicitno aludira na prisotnost optimizma, pozitivne energije in užitkov brezskrbnega ustvarjanja, čeprav se realnost ustvarjalk_cev močno razlikuje od te predstave. Kataklizme, na katero se posredno ali neposredno nanašajo razstavljena umetniška dela, so mogoče res zgrajene tudi iz poceni materialov, ki so jih proizvedle_i slabo plačane_i delavke_ci v oddaljenih delih sveta, a to ne pomeni, da je grožnja manj resnična ali se je ne da navezati na naše razmere. Razstava Ne postopaj, danes je kataklizma nagovarja k iskanju novih smislov onkraj ustaljenih logičnih paradigem, ki ne nudijo oprijemljivih odgovorov. Umetnice_ki nas spodbujajo k prevpraševanju mehanizmov, ki so v zgodovinsko težkih časih ljudem omogočali predelavo pretresljivih občutkov, ali k postavljanju pod vprašaj rešitev, ki določajo, kako definirati pravico do sobivanja v urbanem okolju oz. širše v kontekstu planeta.


Tekst v celoti na spletni strani Galerije Alkatraz. 

Vir: Galerija Alkatraz, Napovednik.com

Zemljevid